Τ. Καραϊσκάκη: Κατανοητό το θέμα των Νέων Ελληνικών για τους νέους, που ζουν ήδη μέσα στο αύριο (audio)

Για την επιλογή του κειμένου της, με τίτλο “Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο”, που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καθημερινή τον περασμένο Μάρτιο, ως το ένα από τα δύο θέματα των Νέων Ελληνικών στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές των Πανελλήνιων Εξετάσεων, μίλησε η δημοσιογράφος και μεταφράστρια, Τασούλα Καραϊσκάκη, στο Πρώτο Πρόγραμμα στους 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα. «Ήταν αρκετό βατό το θέμα. Όχι ιδιαίτερα εύκολο, αλλά κατανοητό για τα παιδιά, γιατί αυτά ζουν πιο πολύ μέσα στο αύριο, περισσότερο από εμάς τους ενήλικες, καθώς είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία με την επικοινωνία μέσω διαδικτύου, με την ψηφιακό κόσμο που είναι εδώ περισσότερο από όσο νομίζουμε». Με την πανδημία οι τεχνολογικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν και πραγματικά η Ελλάδα προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα, εκτιμά η κ. Καραϊσκάκη.

Όπως εξηγεί, η ιδέα της προόδου ήταν κυρίαρχη στην Δύση για δεκαετίες, μια βεβαιότητα η οποία αν δεν κατέρρευσε για όλους, τουλάχιστον αμφισβητήθηκε. Αμφισβητήθηκε, τονίζει η κ. Καραϊσκάκη, ότι το αύριο θα είναι καλύτερο, με τις πολύ μεγάλες απειλές που άρχισε να αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και βέβαια με τις παρενέργειες της προόδου, όπως η κλιματική αλλαγή.  Ωστόσο η δημοσιογράφος παραμένει αισιόδοξη, κόντρα στα δυστοπικά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη.

«Έχουμε αρχίσει να συζητάμε σοβαρά για το μέλλον, η πανδημία μεταμόρφωσε το παρόν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έγινε επικίνδυνο, δύσκολο, σκοτεινό και αυτό δημιουργεί την λαχτάρα να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο. Το μέλλον επιφυλάσσει όλων των ειδών τις προκλήσεις, για κάποιους θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και για όλους ευκολότερο. Έρευνες λένε ότι το 50% της ανθρωπότητας δεν θα μπορέσει να συμβαδίσει σε μια ψηφιακή εποχή.  Από την άλλη οι κρίσεις, όπως η πανδημική, δυναμώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης, τείνει να ευαισθητοποιήσει μπροστά στα κοινά δεινά και δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης τα αρνητικά στοιχεία του μέλλοντος να τα κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα. Ειδικά οι νέοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα μέλλον σίγουρα πιο τεχνολογικό. Τα μέσα που θα έχει στην διάθεση του ο άνθρωπος, οι μελλοντικές γενιές θα κάνουν την ζωή του καλύτερη και θα τον βοηθήσουν να παλέψει τις απειλές. Η τεχνολογία που δημιουργεί αυτή την σκοτεινή πτυχή με τα fake news, το κυβερνοέγκλημα, η ίδια δίνει και τις λύσεις, αυτά να περιοριστούν. Όχι να εξαφανιστούν. Όλες οι κοινωνίες έχουν τις φωτεινές και τις σκοτεινές τους πλευρές», σημειώνει η κ. Καραϊσκάκη.

Καταλήγει πως αυτό το οποίο γεννά ελπίδα δεν είναι άλλο από τα επιστημονικά επιτεύγματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως τα εμβόλια. Και προσθέτει πως «από την άλλη πλευρά, οι έξυπνες πόλεις, οι έξυπνες υπηρεσίες θα δημιουργήσουν ασφαλέστερα συστήματα και μεγαλύτερη διαφάνεια» και δίνει το παράδειγμα των ανασφάλιστων, κρίνοντας πως θα είναι πολύ πιο δύσκολη η μαύρη εργασία όταν όλα θα είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος