Τ. Γαϊτάνης στο Πρώτο: Η λιανική ρεύματος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Λαϊκίζει και δημαγωγεί ο ΣΥΡΙΖΑ (audio)

«Δεν ισχύουν τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζοντας και δημαγωγώντας για την ακρίβεια στο ρεύμα. Επικεντρώνεται ψευδώς στην τιμή της χονδρικής, στην οποία δεν είμαστε οι ακριβότεροι στην Ευρώπη, αλλά είμαστε αρκετά ακριβοί. Αλλά η τιμή της λιανικής υπολογίζεται με όλους τους φόρους, τον ΦΠΑ για παράδειγμα που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και τις επιδοτήσεις από την ΔΕΗ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις, η τιμή της λιανικής στην Ελλάδα, είναι χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όσου», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι ενεργειακές ανατιμήσεις, η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει ένα δίχτυ μέτρων που ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι από τα υψηλότερα ποσά κάλυψης στην ευρωζώνη και φαίνεται και από το γεγονός ότι η λιανική τιμή για τον Μάρτιο, είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν ακριβότερα την τιμή για τους καταναλωτές», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι μέσα στον Μάιο θα υπάρξουν νέα μέτρα για ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση, ώστε οι πολίτες να πληρώνουν ακόμα μικρότερους λογαριασμούς. «Οι αντιπολιτεύσεις ζητάνε, αυτός είναι ο ρόλος τους- στα όρια του λαϊκισμού φτάνουν πολλές φορές – αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν όταν έχουν, όταν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, όπως κάνουμε όλοι με τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα κάνει άλλο ένα αποφασιστικό βήμα παράλληλα με ό,τι άλλο αποφασίσει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής», επισήμανε. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου, υπάρχει στο εθνικό σύστημα από το 2013 και έκτοτε εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις. «Αυτό που συμβαίνει και η ΡΑΕ έχει καλέσει εταιρίες σε απολογία, είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ρήτρα χρησιμοποιείται στρεβλά, ίσως εν αγνοία των καταναλωτών, και αυτές θα εξεταστούν. Υπάρχει στρέβλωση με την τιμή φυσικού αερίου και για αυτό ο πρωθυπουργός ζητά από την Ευρώπη να παρέμβει κεντρικά», διευκρίνισε.

Αναφορικά με τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Γαϊτάνης έκανε λόγο για «ένα έργο στρατηγικής σημασίας και για την Ελλάδα, και για τα Βαλκάνια και για την Ευρώπη, διότι ο νέος πλωτός σταθμός ουσιαστικά αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου προς την Ευρώπη». «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και ουσιαστικά συμβάλλει ώστε οι χώρες της Βαλκανικής να έχουν διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών και να απεξαρτηθούν πιο γρήγορα από το ρωσικό αέριο», σημείωσε.

«Η Ευρώπη έχει προτεραιότητα να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Δημιουργείται αυτός ο πλωτός αποθηκευτικός χώρος στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν και άλλες στρατηγικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια Ελλάδα. Γενικά αναβαθμίζεται πάρα πολύ η δυνατότητα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα και προσθέτουμε άλλη μια μονάδα πέρα από τη Ρεβυθούσα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος