Τ. Γαϊτάνης στο Πρώτο: Διπλό ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ- Προσπαθεί να αποκτήσει αφήγημα (audio)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε διπλό ατόπημα χθες. Αφενός ευτέλισε τη διαδικασία με διαρροές σε φιλικά μέσα στον τύπο από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης. Από την άλλη, διαστρέβλωσε και τα λεγόμενα του νέου διοικητή της ΕΥΠ, κ. Δεμίρη, γνωρίζοντας ότι ούτε απάντηση ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν και είναι δείγμα μιας έλλειψης σοβαρότητας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια απαράδεκτη ενέργεια» τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Είναι απαράδεκτο μέσα από την συνεδρίαση μιας επιτροπής που είναι απόρρητη– και για το απόρρητο τα μέλη της επιτροπής δεσμεύονται ακόμη και με την λήξη της κοινοβουλευτικής τους θητείας- να γίνονται διαρροές και από την άλλη να διαστρεβλώνονται τα λεγόμενα του διοικητή της ΕΥΠ όταν δεν μπορεί να δημοσιευθεί η απάντησή του, είναι και αυτό δείγμα μιας πολιτικής τοξικότητας στην οποία η αντιπολίτευση επενδύει για να συντηρήσει ένα θέμα στην επικαιρότητα και να του δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που στην πραγματικότητα έχει. Εγώ δεν αρνούμαι ότι είναι θέμα αυτό, προφανώς και είναι θέμα» συμπλήρωσε ο κ. Γαϊτάνης.

«Υπάρχει ένας γνωστός νόμος του 1994, ο οποίος βάζει το πλαίσιο των νόμιμων παρακολουθήσεων. Παρακολουθήσεις γίνονταν και πριν την θητεία αυτής της κυβέρνησης, θα γίνονται και μετά, τα επόμενα χρόνια, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο νόμος δεν εξαιρεί κανέναν Έλληνα από αυτή την διαδικασία ανάλογα αν είναι δημοσιογράφος, αν είναι μηχανικός, τραγουδοποιός ή γεωργός. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο νόμος και υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται. Αυτό που έχει δείξει το ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να θωρακιστεί έτι περισσότερο» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

«Η διερεύνηση της υπόθεσης του κ. Ανδρουλάκη πρέπει να γίνει» υπογράμμισε ο κ. Γαϊτάνης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει ότι το predator δεν το χρησιμοποιεί κανένας κρατικός φορέας.

«Από κει και πέρα αν για την νόμιμη επισύνδεση ο κ. Ανδρουλάκης έχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση μπορεί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, να πάει να κάνει μια μηνυτήρια αναφορά. Εξ όσων γνωρίζουμε σήμερα, ο κ. Ανδρουλάκης, έχει κάνει μηνυτήρια αναφορά για την προσπάθεια υποκλοπής του κινητού του με το λογισμικό predator, για το οποίο η κυβέρνηση έχει απαντήσει ότι δεν το διαθέτει κανένας κρατικός φορέας. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι κανένας κρατικός φορέας δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά και δεν έχει προμηθευτεί τέτοια. Αυτό η αντιπολίτευση, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μην το καταλαβαίνει γιατί δεν την ενδιαφέρει να το καταλάβει. Την ενδιαφέρει να ανέβει στο αντιπολιτευτικό κύμα αυτής της υπόθεσης για να αποκτήσει αφήγημα» είπε ακόμα.

Παράλληλα, ο κ. Γαϊτάνης, τόνισε ότι η νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. «Υπάρχει πλέον και επίσημα σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, διορισμένος διοικητής της ΕΥΠ και ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πληροφορηθεί ό,τι επιθυμεί για την υπόθεσή του. Αυτή η συζήτηση ακριβώς επειδή αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να γίνει δημοσίως. Κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε σε αυτή την χώρα σοβαροί και να καταλαβαίνουμε τι συνιστά και τι δεν συνιστά εθνική ασφάλεια. Για αυτό τον λόγο η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επειδή έχει να κάνει με την ΕΥΠ και ζητήματα εθνικής ασφάλειας είναι απόρρητη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και δεν θα το επέτρεπε, ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε «διαπιστώθηκε μια θεσμική αστοχία». Και πρόσθεσε «η αλήθεια είναι ότι το 2018 έφυγε ο δεύτερος εισαγγελέας από τη διαδικασία, που θα συζητηθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή γιατί συνέβη αυτό, για να μάθουμε ποιοι ήταν οι λόγοι. Η κυβέρνηση τον επανέφερε και ενδεχομένως να μην είναι το μόνο φίλτρο που χρειάζεται, αλλά ίσως να χρειάζονται και άλλα. Άρα ανέδειξε η διαδικασία ότι θα πρέπει σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις πολιτικών να είναι μια διαδικασία η οποία να έχει περισσότερα φίλτρα, αλλά είναι μια διαδικασία που δεν εξαιρεί κανέναν από τον νόμο».

Με την παραδοχή ότι σε μια μερίδα πολιτών υπάρχει ένα αίσθημα δυσπιστίας από την υπόθεση, ο κ. Γαϊτάνης, σημείωσε «η κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που προσπαθεί να κάνει εδώ και 3 χρόνια είναι να ενισχύσει το συναίσθημα της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος και στις πλείστες των περιπτώσεων το έχουμε επιτύχει. Όποιο θεσμικό πρόβλημα εντοπίζει η κυβέρνηση, το αντιμετωπίζει με επιτυχία. Δεν έχουμε καμία διάθεση να κρύψουμε τίποτα, όλα στο φως».

Αναφορικά με την χρονική διεύρυνση της εξέτασης του ζητήματος, ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε ότι «το νόημα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι να δει αφενός το ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη, αλλά επειδή εμείς ακριβώς λέμε ότι αυτό είναι μια θεσμική αστοχία και δεν υπήρχε κάποιου είδους πολιτική χειραγώγηση, να δούμε σε βάθος δεκαετίας πώς λειτούργησε η ΕΥΠ ενδεχομένως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις αν υπήρχαν, κανείς δεν το γνωρίζει αυτό, πώς έδρασαν οι διοικητές σε άλλες περιόδους αν είχαν διάφορες αντίστοιχες πληροφορίες, πώς το χειρίστηκαν και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να θωρακίσουμε την ΕΥΠ».

Η ΕΥΠ έχει να κάνει με την χώρα, τόνισε, «προσφέρει σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικά ασταθές με πολλούς εξωτερικούς κινδύνους και παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, άρα λοιπόν πρέπει να την θωρακίσουμε, να την ενισχύσουμε, να μην την υποβαθμίζουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος