T. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Τα Rafale οδηγούν την Ελλάδα σε άλλη “πίστα” (audio)

«Η απόκτηση των Rafale οδηγεί την ελληνική πολεμική αεροπορία σε άλλη πίστα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, σήμερα έρχονται τα πρώτα 6 αεροσκάφη από την συνολική αγορά και έχει μια ιδιαίτερα συμβολική σημασία η απόφαση να ονομαστεί η Μοίρα των Rafale «Γεράκι»» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale έχουν 3 πλεονεκτήματα, εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου. Έχουν ακτίνα 2.800 μίλια, δηλαδή μπορούν να πετάνε για πάρα πολύ ώρα για μεγάλες αποστάσεις χωρίς την ανάγκη στάσης για ανεφοδιασμό. Δεύτερον, έχουν μεγάλη αυτονομία χρόνου, δηλαδή μπορούν να είναι στον αέρα επί μακρόν και να επιχειρούν χωρίς διακοπή και τρίτον φέρουν πολύ ισχυρά οπλικά συστήματα και το κυριότερο πολύ ισχυρά ραντάρ, τα οποία επιτρέπουν σε αυτά τα υπερόπλα να «κλειδώνουν» κάθε πιθανό εχθρικό στόχο σε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση από το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

«Πρώτα απ’ όλα τα Rafale θα αλλάξουν σίγουρα υπερ ημών την ισορροπία στον αέρα και όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η παραλαβή του τελευταίου αεροσκάφους θα μιλάμε για μια πολύ ισχυρή πολεμική αεροπορία πρώτης κλάσης παγκοσμίου επιπέδου. Αυτό είναι ένα γεγονός που αν συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό των 85 F16 σε έκδοση Viper, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διαθέτει σχεδόν 110 υπερσύγχρονα αεροπλάνα τα οποία της δίνουν πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα. Όμως τα Rafale τα αγοράζουμε ακριβώς για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα χρήσης των οπλικών μας συστημάτων» υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Η άμυνα στην Ελλάδα είναι βραχίων της διπλωματίας, επεσήμανε ακόμη. «Η αγορά στέλνει από την μία ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι διατεθειμένη να προστατεύσει κάθε εθνικό συμφέρον και από την άλλη εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και κυρίως αποτροπής. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και είναι πάρα πολύ σωστή η επιλογή και του χρόνου, να έρθουν δηλαδή αυτή την περίοδο τα σύγχρονα αεροσκάφη στην πατρίδα μας».

Αναφερόμενος στην Τουρκία και σε τυχόν αντιδράσεις της σε σχέση με τις εξελίξεις στην χώρα μας στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως «αυτή την στιγμή η Τουρκία διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο υβριδικού χαρακτήρα σε βάρος της χώρας μας με τρεις τρόπους. Πρώτα απ’ όλα να καμφθεί το ηθικό μας, δεν το πετυχαίνει. Δεύτερον, να φθείρει την διεθνή εικόνα μας, ούτε αυτό το πετυχαίνει και τρίτον να αποθαρρύνει την χώρα μας από θετικά τετελεσμένα για εμάς ή από κινήσεις αυτοπεποίθησης, ούτε αυτό το πετυχαίνει. Απόδειξη τρανή η απόκτηση των Rafale τα οποία σήμερα έφτασαν στην χώρα μας. Η Τουρκία λοιπόν ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αν αποφάσιζε να αντιδράσει στο πεδίο και να προκαλέσει αυτό που λέμε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα δεν θα ξέμπλεκε εύκολα και αυτή την στιγμή περιορίζεται σε επιθέσεις φραστικές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος