Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο για ελληνοτουρκικά: Ελοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος ή προβοκάτσιας αλλά δεν θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε αυτό (audio)

«Για να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση χρειάζεται να υπάρχει σαφής ορίζοντας αποκλιμάκωσης. Η Τουρκία σήμερα οξύνει την ένταση χωρίς να υπάρχει λόγος ή ανάγκη και προσπαθεί να χτίσει αφηγήματα με έωλα επιχειρήματα» τόνισε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας για την πιθανότητα ενός τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Σε ό,τι αφορά προβοκάτσια ή ατύχημα, δεν θεωρώ ότι η Τουρκία θα το επιχειρούσε συνειδητά στην παρούσα φάση, γιατί θα έβγαινε και η ίδια πολύ ζημιωμένη και λαβωμένη. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή και σοβαρή χώρα με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και γεωπολιτικό αποτύπωμα και ισχυρές συμμαχίες. Άρα η Τουρκία δεν θα είχε να κερδίσει κάτι. Παρ’ όλα αυτά συμφωνώ ότι ελοχεύει ο κίνδυνος είτε ατυχήματος αλλά και προβοκάτσια, γιατί η Τουρκία θέλει από εμάς να πέσουμε στην παγίδα της ρητορικής, του λαϊκισμού, του εθνικισμού, της προκλητικότητας, διότι αυτό είναι στην ουσία που θρέφει την ένταση και τον κίνδυνο. Εμείς λοιπόν παραμένουμε και ψύχραιμοι και σοβαροί. Δεν έχουμε λόγο και πολύ σωστά η κυβέρνηση αυτό κάνει, να πέφτουμε στην παγίδα της κατρακύλας της ρητορικής όπως κάνει η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Σε ό, τι αφορά το διπλό διάβημα της Τουρκίας σε Ελλάδα και ΗΠΑ, ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι είναι μια κίνηση την οποία η Ελλάδα αποδόμησε, δια του ΥΠΕΞ και του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα.
«Απαντήσαμε αρνητικά και αποδομήσαμε τις τουρκικές θέσεις οι οποίες είναι εντελώς παράλογες» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το εν λόγω διάβημα, πρώτα απ’ όλα στοχοποιεί την Αμερική για δύο λόγους, «την κατηγορεί ότι δεν αναγνωρίζει στην Τουρκία τον περιφερειακό ρόλο που η ίδια ελπίζει να αποκτήσει στην περιοχή και δεύτερον θεωρεί ότι μα αμερικανικές πλάτες η Ελλάδα εξοπλίζεται, δημιουργεί την βάση στην  Αλεξανδρούπολη και όλα αυτά τα επιχειρήματα που είναι φαιδρά και έωλα, δηλαδή βλέπει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Ως προς την Ελλάδα, συνέχισε, η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει το έωλο αφήγημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επιχειρεί να χτίσει νομικό υπόβαθρο. «Διαβάζει τις Συνθήκες και προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η αποστρατικοποίηση είναι εκκρεμές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, άρα να εμπλουτίσει την διμερή μας ατζέντα με την δική της λογική και ταυτόχρονα στέλνει και μήνυμα εντός και εκτός Τουρκίας ότι δημιουργεί μια νομιμοποιητική βάση για μια πιθανή προληπτική κίνηση σε βάρος της Ελλάδας. Δεν θεωρώ ότι είμαστε κοντά εκεί, αλλά η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα ότι δικαιολογείται η αυτοάμυνά της» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος