Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία – Η Ελλάδα δεν είναι “παιχνιδάκι” (audio)

Την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η Ελλάδα είναι μια ψύχραιμη δύναμη σταθερότητας. Δεν πέφτουμε στην παγίδα της ρητορικής αντιπαράθεσης με την τουρκική ηγεσία, ούτε όμως θα πέσουμε στην παγίδα της αναβάθμισης, της στρατιωτικοποίησης της οποιαδήποτε έντασης στο πεδίο. Γιατί η Τουρκία αυτό θέλει να κάνει στο βάθος, θα ήθελε να δει την Ελλάδα να χάνει την ψυχραιμία της και να οξύνει το κλίμα», τόνισε. « Όχι δεν το πιστεύω ότι θα γίνει πόλεμος. Δεν μπορώ να είμαι μάντης, ούτε έχω μια γυάλινη σφαίρα μπροστά μου, αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι ξέρει πάρα πολύ η Τουρκία πως μια ένταση στο πεδίο με την Ελλάδα, δεν συμφέρει πρωτίστως την Τουρκία, δευτερευόντως όλη την περιοχή. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν είναι παιχνιδάκι, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλοι και οι φίλοι μας και οι γείτονες και οι τρίτοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την διπλή επίσκεψη την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη και της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα.

«Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε για ποιο λόγο η Γερμανία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, είναι η μεγαλύτερη χώρα, η ισχυρότερη οικονομία, είναι αυτό που λέγαμε παλιά η ατμομηχανή της ΕΕ. Άρα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εγκαινιάζεται μια πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων η οποία ξεκίνησε από την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σολτς στις Βρυξέλλες, πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η πρώτη τοποθέτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις ήταν «άστοχη και το λιγότερο απαράδεκτη». «Ενόχλησε όχι μόνο τους πολιτικούς στη χώρα μας, αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος είδε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να τηρείται μια λογική “ίσων αποστάσεων” και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο “απελευθερώνει” εντελώς αυτόν που κάνει το άδικο. Την Τουρκία δηλαδή, της δίνει “συγχωροχάρτι”. Ως εκ τούτου, η συνάντηση του κ. Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά από κοντά και με παραδείγματα χαρτών τι εστί Γαλάζια Πατρίδα, τι εστί τουρκικός αναθεωρητισμός. Στην ουσία το δικό μας επιχείρημα είναι πάρα πολύ απλό. Δεν είχε αποτέλεσμα η πολιτική κατευνασμού την οποία έδειξε η Γερμανία επί δεκαετίες απέναντι στον κ. Πούτιν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Ο αναθεωρητισμός του Πούτιν διευκολύνει απολύτως τα επιχειρήματα της Ελλάδας απέναντι στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν. Από τη μια η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι στραμμένη στην τραγωδία στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε άλλη χώρα προσπαθήσει να εφαρμόσει αναθεωρητισμό στο πεδίο, δηλαδή όποιος ζηλέψει τη δόξα του κ. Πούτιν, τότε κινδυνεύει να ταυτιστεί μαζί του» διεμήνυσε ο βουλευτής της ΝΔ. «Σήμερα λοιπόν που ο αναθεωρητισμός είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, εάν μια χώρα τον επιδείξει στον πραγματικότητα, τότε τα ταυτιστεί με την Ρωσία του κ. Πούτιν, η οποία σήμερα είναι σε απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηβασιλείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος