Τ. Χατζηβασιλείου: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν ανάγκη από συναντήσεις εντυπωσιασμού (video)

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ένα κορυφαίο διπλωματικό γεγονός, παγκοσμίων διαστάσεων όπου στην ουσία, σημαντικοί ηγέτες του πλανήτη παρουσιάζουν τις πλατφόρμες των ιδεών τους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, για τη σημαντική διπλωματική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ χρήσιμο να συναντώνται οι ηγέτες και να ακούει ο ένας τις προτεραιότητες από τον άλλο, για να μπορέσουν να έχουν μια σύνθεση ιδεών». Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου, στην εκπομπή «Από τις Έξι», το ενδιαφέρον τώρα είναι «στις κινήσεις του Ερντογάν ο οποίος, τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώνει ραντεβού τα οποία δεν έχουν κανονιστεί: Δεν το έκανε μόνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το έκανε και με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Προανήγγειλε ένα ραντεβού το οποίο δεν φαίνεται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος της επίσκεψής του στην Αμερική».

Δεν υπάρχει σχεδιασμένη συνάντηση με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, «δεν έχει κατατεθεί κανένα απολύτως αίτημα από τουρκικής πλευράς για να γίνει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε η ελληνική πλευρά έχει κάνει κάτι αντίστοιχο. Άρα, δεν υπάρχει προγραμματισμένη ή σχεδιασμένη αυτή η συνάντηση. Εάν κατατεθεί σχετικό αίτημα θα εξεταστεί. Oι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σήμερα, δεν έχουν ανάγκη για συναντήσεις εντυπωσιασμού, ούτε από συναντήσεις στο πόδι. Ούτε από συναντήσεις που γίνονται απλά για να γίνονται. Έχουν ανάγκη από συναντήσεις ουσιαστικές. Σε αυτή την περίπτωση, μια τέτοια συνάντηση θα χρειαζόταν μια καλή προετοιμασία και κυρίως μια συγκεκριμένη ατζέντα συζήτησης. Δεν υπάρχει αυτό αυτή την στιγμή. Φρονώ ότι οι συναντήσεις αυτές πρέπει να γίνονται καλά οργανωμένες ώστε να έχουμε και ένα παραγόμενο αποτέλεσμα».

Μιλώντας για το θέμα των ελληνοτουρκικών συναντήσεων κορυφής, ο κ. Χατζηβασιλείου πρόσθεσε ότι «το να συναντιέται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ηγέτη, οποτεδήποτε υπάρχει μια ευκαιρία, είναι καλό. Ακόμα και όταν διαφωνούμε -με την Τουρκία διαφωνούμε δομικά- είναι χρησιμότερο το να μιλάμε, από το μη συζητάμε καθόλου».

Η σημασία της επίσκεψης Ιμάμογλου

«Η επίσκεψη του κ. Ιμάμογλου είναι σημαντική. Άλλωστε είναι μια ανταποδοτική επίσκεψη στην επίσκεψη που είχε κάνει ο Κώστας Μπακογιάννης, πριν από λίγο καιρό, στην Κωνσταντινούπολη. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάνε και οι πόλεις μεταξύ τους. Οι δήμαρχοι έχουν καλή επαφή με τον απλό πολίτη πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες βαθμίδες διοίκησης. Χρήσιμες είναι αυτές οι συναντήσεις για να καταγράφουμε ακόμη και τις διαφωνίες μας», δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου αναφορικά με το θέμα της επίσκεψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα.

Πώς σχολίασε τις τουρκικές αντιδράσεις για την ΕUMED 9

Μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντηση της ΕUMED 9.

«Η Τουρκία ενοχλήθηκε πρώτα απ’ όλα από το ανακοινωθέν της ΕUMED 9. Το ανακοινωθέν είπε το αυτονόητο. Ότι η Τουρκία είναι περιφερειακός ταραξίας και ότι υπάρχει συγκεκριμένης αιρεσιμότητα για τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης. Αυτό, λοιπόν, δεν αρέσει στην Τουρκία να αναδεικνύεται με κάθε ευκαιρία. Δεύτερον, η Τουρκία ενοχλείται από τις συμμαχίες που έχει η Ελλάδα με γείτονες και κυρίως με Ελλάδα και Ισραήλ. Η Τουρκία επιχειρεί μια επίθεση γοητείας στις δύο χώρες η οποία έως τώρα δεν έχει καρποφορήσει. Αισθάνεται μια πίεση για αυτό και ενοχλείται από την αμυντική πρόοδο της Ελλάδας. Σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ. Ήδη ετοιμάζονται και τα πρώτα Rafalle για να έρθουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτία γι’ αυτές τις αντιδράσεις είναι ότι η Ελλάδα να κάνει σημαντικές κινήσεις στο αμυντικό πεδίο. «Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα να εκσυγχρονίζεται στα οπλικά της συστήματα. Γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη όχληση. Η Τουρκία συνεχίζει επιχείρηση γοητείας και στην Αμερική. Ξέρει ότι πρέπει να τα ξαναβρεί με την υπερδύναμη, αλλά οι αποφάσεις του Κογκρέσου αναφορικά με τους S 400 είναι το μεγάλο εμπόδιο, το οποίο ο Ερντογάν δεν μπορεί να ξεπεράσει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος