Την έντονη ανησυχία του για το σοβαρό αδιέξοδο στα Επιχειρησιακά Προγράμματα ΟΕΦ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (2023–2027), που απειλεί πλέον τη συνέχισή τους και θέτει σε κίνδυνο πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Τομεάρχης Βασίλης Κόκκαλης
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «Παρά τις προειδοποιήσεις των συνεταιρισμών και τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λύνει βασικά προβλήματα: Δεν έχει εξοφληθεί το 1ο έτος, με κίνδυνο απώλειας 10,66 εκατ. ευρώ, h μη πληρωμή του 2024 μπλοκάρει τις δράσεις του 2025, εκκρεμεί η έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης, παγώνοντας τις πληρωμές, οι τροποποιήσεις των ΟΕΦ παραμένουν χωρίς απάντηση από τον Σεπτέμβριο 2025, επικρατεί ασάφεια για τα πάγια και την αποπληρωμή τιμολογίων πολλαπλών ετών, οι συνεταιρισμοί επιβαρύνονται από αναδρομικές ανακατανομές προϋπολογισμών και δεσμευμένες εγγυητικές.
Η κυβερνητική ολιγωρία και η διοικητική ασυνεννοησία θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ένα κρίσιμο εργαλείο για την οργάνωση, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελαιοκομικού τομέα. Απειλείται όχι μόνο η συνέχιση των προγραμμάτων αλλά και η πιθανότητα απένταξης, με ανάκτηση ποσών που ήδη καταβλήθηκαν».
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του 1ου έτους, να εκδώσει χωρίς καθυστέρηση τη νέα Υπουργική Απόφαση, να ενημερώσει επίσημα για την πορεία των τροποποιήσεων, να αποδεσμεύσει τις εγγυητικές επιστολές, να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για την αποπληρωμή παγίων. Και όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα στη Βουλή και στα ευρωπαϊκά όργανα μέχρι να υπάρξει οριστική λύση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος