Απλά υλικά, και η συνταγή της γιαγιάς από την Προύσα, δίνει το προζύμι ολόκληρης της χρονιάς, που χρησιμοποιεί στον φούρνο του ο Χρυσόστομος Καραγιαννάκης. Μια τριήμερη διαδικασία που ακολουθεί στο αρτοποιείο του στην Πτολεμαΐδα ανήμερα της γιορτής της Σταυροπροσκυνήσεως, χρησιμοποιώντας τα λουλούδια του Σταυρού, για να παρασκευάσει το ψωμί και όλα τα αρτοποιήματα.
Με το σταυρολούλουδο που παίρνουν από την εκκλησία την ημέρα της υψώσεως του Σταυρού οι αρτοποιοί ετοιμάζουν το προζύμι. Συγκεκριμένα ο κ. Καραγιαννάκης, μικρασιατικής καταγωγής ακολουθεί μια παράδοση αιώνων. Εξηγεί τον τρόπο παρασκευής, που ακολουθούσε και ο πατέρας του. Αφού βράσει το σταυρολούλουδο, προσθέτει το αλεύρι και ετοιμάζει το υλικό, που το ανανεώνει καθημερινά και για ένα χρόνο ετοιμάζει το προζύμι. Μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται καθημερινά και βρήκε μιμητές από άλλους αρτοποιούς στην Βόρειο Ελλάδα, οι οποίοι ζήτησαν από τον κ. Καραγιαννάκη να τους στείλει δείγμα και οδηγίες παρασκευής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος