Διήμερη Σύνοδος στις Βρυξέλλες, την οποία επισκιάζει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται για ακόμα μία φορά να τονίσει ως προς το θέμα αυτό το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Θα ενημερώσει όμως και τους ομολόγους του για τις πρόσφατες επαφές που είχε τη Δευτέρα κατά το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ και τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Καΐρου το προηγούμενο Σάββατο, καθώς ήταν και από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που πήραν μέρος.
Θα επαναλάβει επίσης, όπως έκανε και στο Κάιρο, ότι η Χαμάς δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό. Θα τονίσει όμως και την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την ανάγκη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης, επαναλαμβάνοντας τη βασική ελληνική θέση ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συνδέεται και με το άλλο θέμα της Συνόδου, το μεταναστευτικό. Και εδώ για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική του διάσταση. Το είχε κάνει στη Μάλτα, στη Σύνοδο των MED9, το είχε κάνει στην άτυπη Σύνοδο της Γρανάδας ενώ κατά πληροφορίες της ΕΡΤ αναμένεται να υπογραμμίσει και την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο ως προς το θέμα αυτό, λόγω και του Μεσανατολικού.
Ένα ακόμα θέμα είναι φυσικά η οικονομία. Είναι η συζήτηση που γίνεται για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι θέσεις της Ελλάδας εδώ είναι εκφρασμένες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει μιλήσει και θα μιλήσει για ακόμη μια φορά για μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά όσον αφορά πρόσθετους πόρους, δηλαδή όσον αφορά στο μεταναστευτικό και όσον αφορά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Σύνοδος ΕΛΚ – Συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, που ξεκινάει στις 4 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, αν και δεύτερος στις εκλογές στη χώρα του, έχει μεγάλες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής – Τι λέει το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, μια μάχη θα μπορούσαμε να πούμε ναι είναι σε εξέλιξη για το εάν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή θα υπάρχει αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις». Υπάρχουν χώρες οι οποίες λένε ότι εφόσον αναγραφεί «ανθρωπιστική παύση», αυτό περισσότερο υποδηλώνει μία εκεχειρία, κάτι το οποίο δεν το θέλουν γιατί είναι σαν να μειώνεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ οι «ανθρωπιστικές παύσεις» είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι πιο αποσπασματικό και δεν έχει τη βαριά έννοια της εκεχειρίας.
Κατα τ ηδημοσιογράφο, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, γίνεται πλέον αναφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις. Μένει να δούμε όμως εάν αυτό τελικά αν θα περάσει έτσι ή αν θα υπάρξουν κάποιες άλλες αλλαγές. Το πρώτο θέμα όμως που είναι στην ατζέντα της συζήτησης σήμερα στις 4 ώρα που θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο διότι αυτό ο στόχος είναι να μη φτάσουμε στο Δεκέμβριο και δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία γραμμή για το πώς θα προχωρήσει η όλη κατάσταση. Μια δύσκολη όμως συζήτηση και δεν περιμένουμε πάρα πολλά αποτελέσματα. Για μεταναστευτικό δεν θα περιμένουμε στα συμπεράσματα να δούμε μια πολύ μεγάλη παράγραφο, θα αναφέρεται στο ότι έγινε μια στρατηγική συζήτηση. Ωστόσο αναμένεται αναφορά για την αντιμετώπιση των διακινητών στο σημείο που γίνεται αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Βελγίου και της Γαλλίας.
Πηγές: ΕΡΤ/ Αποστολή: Μαρίνα Παπαδάκη, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος