Σύνοδος Κορυφής: Μεταναστευτικό-Συρία-Ρωσία στο επίκεντρο (video)

Το μεταναστευτικό, οι εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Ρωσία να πρωταγωνιστεί τόσο στο θέμα της Συρίας όσο και της Ουκρανίας, αλλά και την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά κυριαρχούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες των 28 κρατών -μελών της ΕΕ αναμένεται να καλέσουν να γίνουν «περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, μέσω «συμφωνιών» με αφρικανικές κυβερνήσεις, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συμφωνία η οποία συνήφθη με την Τουρκία τον Μάρτιο, η οποία μείωσε δραστικά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η ΕΕ επιδιώκει τη σύναψη «συμφώνων για τη μετανάστευση» με πέντε χώρες στις οποίες δίνει προτεραιότητα στην Αφρική (τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη).

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε σήμερα στους ηγέτες των “28” έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ηγέτες θέλουν η Μογκερίνι να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».

«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών» τους στις πατρίδες τους, σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου. Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα «όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για «την ανάπτυξη και το εμπόριο», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

Κατά την Μογκερίνι, οι συμφωνίες αυτές θα είναι «αμοιβαία επωφελείς» για την ΕΕ και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική. Επίσης, αναμένεται να είναι «έτοιμες» προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα, σημείωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η μεταναστευτική διαδρομή από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία έχει γίνει και πάλι η βασική οδός προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αφότου οι διελεύσεις μειώθηκαν στο Αιγαίο.

Η πίεση δεν μειώνεται για την Ιταλία, όπου έχουν καταμετρηθεί πάνω από 142.000 αφίξεις από την αρχή της χρονιάς, κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη-μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Η πολιτική αυτή, που πολύ απέχει από την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί πριν από έναν χρόνο, συναντά σθεναρή αντίσταση από κυβερνήσεις χωρών που αντιτίθενται στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, προεξαρχούσης της Ουγγαρίας.

Οι «28» θα συζητήσουν το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και θα ενημερωθούν από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, για την πρόοδο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις θα παραπεμφθούν για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Δεκέμβριο.

Στο δείπνο οι ηγέτες είχαν μια «στρατηγική συζήτηση» για τις σχέσεις με τη Ρωσία, με παραμέτρους τόσο το Ουκρανικό ζήτημα όσο και την εμπλοκή στη Συρία, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για τη λήψη πρόσθετων κυρώσεων.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν σήμερα τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας με θύματα άμαχους στο Χαλέπι της Συρίας, που τελεί υπό πολιορκία, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να τάσσονται υπέρ της εξέτασης του ενδεχομένου επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εάν συνεχιστούν. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε συνομιλίες στο Βερολίνο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως επιδιώκει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή διπλωματική πίεση στη Μόσχα για να παρατείνει την διακοπή των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που σύμφωνα με τη Δύση έχει στοχοθετήσει επανειλημμένα νοσοκομεία και άμαχους.

Η Ρωσία ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι θα αναστέλλονται επί 11 ώρες την ημέρα επί τέσσερις ημέρες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι υποπτεύονται πως η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καθώς εντείνονταν οι πρωτοβουλίες για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καταδικάζει τον ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη στη Συρία και διατυπώνει την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων. Ωστόσο, στη διατύπωση δεν κατονομάζεται ρητά η Ρωσία προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση των χωρών που θεωρούνται πιο φιλικά διακείμενες έναντι της Μόσχας στην Ευρώπη – της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ άλλων – όπως σημείωσαν διπλωμάτες.
Η έγκριση του κειμένου θα είναι «άβολη για τις χώρες εκείνες που είναι πιο φιλικές έναντι των Ρώσων», εξήγησε Γάλλος διπλωμάτης.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, στόχος είναι να επικυρωθεί και από την Ολλανδία η ενωσιακή συμφωνία σύνδεσης, καθώς ο Μάρκ Ρούττε δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία μετά το απορριπτικό αλλά μη δεσμευτικό δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα τον Απρίλιο. Χωρίς όμως το ολλανδικό πράσινο φως, η συμφωνία με την Ουκρανία θα παραμείνει κενό γράμμα, και ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από τον Ολλανδό πρωθυπουργό να προτείνει ένα σχέδιο άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

Αυτή η Σύνοδος φέρνει για πρώτη φορά στο τραπέζι των “28” τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, και στο περιθώριο αναμένεται κύκλος συναντήσεων με επίκεντρο το BREXIT, αλλά ο πραγματικός “πονοκέφαλος” έρχεται από το Βέλγιο, που μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα το Βέλγιο να αποδείξει για ακόμη μια φορά την ικανότητά του στους συμβιβασμούς, αλλά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, περιμένει από την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλλονίας να άρει το δικό της, ώστε το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας.

Ο στόχος της CETA, μιας εμπορικής συμφωνίας 3ης γενιάς, που θα συζητηθεί την Παρασκευή από τους ηγέτες, είναι η αύξηση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών ροών, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις που αφορούν στα ζητήματα επιδιαιτησίας, παρέχεται το δικαίωμα προσφυγής κατά εθνικών νομοθεσιών στον κοινωνικό τομέα, ή στο περιβάλλον, όταν οι πολυεθνικές εταιρίες κρίνουν ότι υφίστανται εμπορικές ζημίες.

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ/ΜΠΕ
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος