Σύννεφα πάνω από τον «Αριστοτέλη» – Κινδυνεύει το μεγαλύτερο σχολείο στο εξωτερικό λόγω στέγασης;


Βερολίνο, 2023-12-11
Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Σε χορό κινητοποιήσεων μπαίνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στο Μόναχο με αφορμή το κτιριακό ζήτημα που ανέκυψε για το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα (11/12/2023) δεκάδες γονείς έξω από το χώρο του σχολείου «Αριστοτέλης» ως εκδήλωση της βούλησής τους να δώσουν τη μάχη για τη διατήρηση του σχολείου, όπως λέει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου δημοτικού, Στέφανος Σοφίας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και στα άλλα δύο σχολεία του Μονάχου.

Σύννεφα πάνω από τον «Αριστοτέλη» – Κινδυνεύει το μεγαλύτερο σχολείο στο εξωτερικό λόγω στέγασης;

Οι γονείς είναι θορυβημένοι, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου, Στέλος Ελευθεριάδης, καθώς ήδη το περασμένο καλοκαίρι έκλεισε το 2ο δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας», οι μαθητές του οποίου συγχωνεύτηκαν ως επί το πλείστον στο «Αριστοτέλης». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική, σχολική μονάδα εκτός Ελλάδας με περισσότερους από 380 μαθητές, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες των εβδομαδιαίων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) που επισκέπτονται σχεδόν 500 μαθητές. Συνολικά το σχολικό συγκρότημα καλύπτει ανάγκες περίπου 900 μαθητών.

Τα σύννεφα πάνω από το «Αριστοτέλης» προέκυψαν στην διαπραγμάτευση νέας σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου που στεγάζεται το σχολείο από το καλοκαίρι του 2025. Η υπάρχουσα σύμβαση υπογράφηκε το 2015 και ήταν δεκαετούς διάρκειας. Ο ιδιοκτήτης αναζητά ενοικιαστές από 1ης Αυγούστου 2025.

Η πρόταση του ιδιοκτήτη

Στην πρόταση που υπέβαλε στην ελληνική πλευρά, ο ιδιοκτήτης ζητά αύξηση του ενοικίου κατά 50%, στην οποία συμπεριλαμβάνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή της τάξεως του 15,5%, καθώς δεν έγινε καμία αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και μία ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά ρύθμιση για την καταγγελία του συμβολαίου, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να μεταφερθεί το «Αριστοτέλης» στις σχολικές εγκαταστάσεις που θα χτιστούν στο Berg am Laim (υπολογίζεται από το 2029) στο οικόπεδο που είχε αγοράσει η ελληνική πολιτεία αλλά λόγω αδυναμίας να τηρηθούν οι προθεσμίες, επιστράφηκε στο Δήμο Μονάχου.

Μία συνολική αύξηση της τάξεως του 50% ακούγεται, πράγματι, εξωφρενική. Ωστόσο το τελικό μίσθωμα για τα 5.000 τ.μ. των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Αριστοτέλης» φτάνει στα 14 ευρώ το τ.μ. και κινείται στο μέσο όρο τιμής των ενοικίων στο Μόναχο. Αντίστοιχο είναι το ποσό των ενοικίων που καταβάλλονται και για τα άλλα τρία συγκροτήματα ελληνικών σχολείων, 1ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο και 5ο Δημοτικό, τα οποία αθροιστικά έχουν συνολικά το ίδιο εμβαδόν με το «Αριστοτέλης».

Σύννεφα πάνω από τον «Αριστοτέλη» – Κινδυνεύει το μεγαλύτερο σχολείο στο εξωτερικό λόγω στέγασης;

Ο ρόλος του Γενικού Προξενείου Μονάχου

Τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό είναι υπόθεση του Υπουργείου Παιδείας. Αλλά εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών. Με βάση ΚΥΑ του 2003, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Προξενικής Αρχής, προτείνει την πλέον συμφέρουσα λύση για ενοικίαση ή ανανέωση συμβολαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο σημερινός Γενικός Πρόξενος στο Μόναχο, Βασίλης Γκουλούσης, με τον οποίο συναντήθηκαν εκπρόσωποι Γονέων και Κηδεμόνων, δεν συναινεί με τις εισηγήσεις για ανανέωση και προκρίνει την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.

Ωστόσο, η αναζήτηση νέου κτιρίου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη. Το Μόναχο έχει τεράστιο πρόβλημα στέγης, είναι από τις ακριβότερες πόλεις στη Γερμανία. Μάλιστα, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα χρειαστούν μετατροπές, που θα σημάνουν σημαντικό, πρόσθετο κόστος, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ανάγκες λειτουργίας ενός σχολείου. Μία τέτοια επιλογή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί στον αέρα το «Αριστοτέλης» χωρίς «στέγη», και να μείνουν χωρίς αντίκρισμα οι διαβεβαιώσεις του σημερινού Γενικού Προξένου στους εκπροσώπους γονέων και κηδεμόνων, ότι δεν θα κλείσει το σχολείο.

Το λειτουργικό κόστος καλύπτεται από τη Βαυαρία

Το σημαντικότερο: Το «Αριστοτέλης» και τα υπόλοιπα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας έχουν μία μοναδική ιδιαιτερότητα: Η Ελλάδα δεν καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων. Το λειτουργικό κόστος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια συν μία 10η προπαρασκευαστική τάξη) καλύπτεται από την κυβέρνηση της Βαυαρίας. Οι επιχορηγήσεις της Βαυαρίας προσδιορίζονται κατά κεφαλήν με βάση τον αριθμό των μαθητών. Καλύπτουν πλήρως το κόστος του ενοικίου, ειδικά για το «Αριστοτέλης» που έχει αύξηση μαθητών και πληρότητα τάξεων.

Το καλοκαίρι έκλεισε ο «Πυθαγόρας». Αν βρεθεί στον αέρα και το «Αριστοτέλης», το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα εκτός ελληνικής επικράτειας, θα πρόκειται, όχι απλά για συρρίκνωση, αλλά για ανήκεστο βλάβη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Σύννεφα πάνω από τον «Αριστοτέλη» – Κινδυνεύει το μεγαλύτερο σχολείο στο εξωτερικό λόγω στέγασης;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος