Συνήγορος Καταναλωτή στο Πρώτο: Ούτε εμένα δεν ενημέρωσε ο πάροχος του οικιακού μου ρεύματος σχετικά με την Ρήτρα (audio)

Περισσότερες από τριπλάσιες είναι οι προσφυγές των πολιτών στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη. Μόνο πέρσι οι αναφορές έφτασαν τις 14.000, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου, ο επικεφαλής του θεσμού, Λευτέρης Ζαγορίτης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το τελευταίο
Έχουμε χιλιάδες αναφορές κατά των παρόχων ενέργειας που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, είναι χιλιάδες και αφορούν το ζήτημα της Ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, με ερωτήσεις για το τι πρόκειται, αν πρέπει και γιατί να πληρωθεί, αν έχει υπολογιστεί σωστά, κ.ο.κ.

Εδώ και μήνες, τόνισε, ότι ο Συνήγορος έχει ζητήσει από τις εταιρίες να ενημερώνουν σωστά τους καταναλωτές για τις χρεώσεις που έχουν ή θα έχουν. Μάλιστα ενημέρωσαν για τιμολόγια -ακόμη και τον ίδιο- αλλά όχι και για την Ρήτρα.
Δεν ανταποκρίθηκαν σ αυτό.
Σε κάποιες μόνο συστάσεις ανταποκρίθηκαν.
Η Ρήτρα αναπροσαρμογής μπορεί να αλλάξει μονομερώς, διευκρίνισε, και σύμφωνα με τον Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας που την θέσπισε το 2013, εάν έχουν περάσει έξι μήνες από την έναρξη της σύμβασης και εφόσον ο καταναλωτής έχει ενημερωθεί για την αλλαγή 60 μέρες πριν, κάτι που οι εταιρείες δεν το έπραξαν.
Οι εταιρείες παραβιάζουν τις αποφάσεις της ίδιας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που εποπτεύει τους προμηθευτές ενέργειας.

Κοινοποιούμε, ανέφερε, τις συστάσεις μας προς την ΡΑΕ, ώστε να επιβάλει κυρώσεις αν παραβιάζουν τις αποφάσεις της, το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τόσο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, όσο και οι Οργανώσεις Καταναλωτών που θα προσφύγουν στα δικαστήρια, θα επικαλεστούν και τις συστάσεις του Συνηγόρου. Αποτελούν δηλαδή οι Συστάσεις μας τεκμήριο.

Οι πολίτες έχουν πρόβλημα. Το επισημάναμε στις 15 Μαρτίου που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή και καλούσαμε την κυβέρνηση και την ΕΕ να πάρουν για να καταπολεμηθούν κερδοσκοπικά φαινόμενα.
Εκτός από τη δυνατότητά τους να καταφύγουν στον Συνήγορο, έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν και σε δικαστικές διεκδικήσεις για τη μη επιβολή της Ρήτρας μη αναπροσαρμογής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος