Έξι τομείς δράσης για τη θαλάσσια ασφάλεια, μεταξύ αυτών την ενίσχυση του νομικού πλαισίου και την αντιμετώπιση των παράνομων πρακτικών, όπως η παράκαμψη κυρώσεων, πρόταξε ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία προήδρευσε. «Η Ελλάδα παραμένει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» τόνισε, και υπογράμμισε πως πυξίδα για τη διεθνή νομιμότητα είναι η εφαρμογή, του Δικαίου της Θάλασσας. Στην ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα τη Συρία θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα απευθύνει εθνική παρέμβαση, εκφράζοντας τις θέσεις της Αθήνας για τις εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα.
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας σε μια περίοδο διεθνών προκλήσεων και απειλών, όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία και η πειρατεία, αλλά και υβριδικές επιθέσεις
Η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εθνική παρέμβασή του.
Όπως είπε «θέλω να δεσμευτώ ότι η χώρα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, η Ελλάδα, θα παραμείνει «θεματοφύλακας» της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα εργαστούμε από κοινού γι’ αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό, κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέραν αυτής»
«Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις, πρέπει να κάνουμε περισσότερα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προέταξε έξι τομείς δράσεις.
- αυξημένη επίγνωση του θαλάσσιου χώρου
- αντιμετώπιση μη ασφαλών- παράνομων πρακτικών (απάτες, παράκαμψη κυρώσεων)
- ενίσχυση δυνατότητων επιβολής του νόμου
- ενίσχυση νομικού πλαισίου
- περιβαλλοντική διάσταση
- προστασία – ασφάλεια ναυτικών (συνεχής εκπαίδευση σε νέες επιχειρησιακές συνθήκες)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το Δίκαιο της θάλασσας ως πυξίδα για τη διεθνή νομιμότητα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί στο σύνολό της τη σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών
Ειδική αναφορά έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, με την Ελλάδα να συμμετέχει στην επιχείρηση ASPIDES, ενώ χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη την ελευθερία συνδεσιμότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.
Υπό την ελληνική προεδρία, το ΣΑ του ΟΗΕ συζητεί την άρση κυρώσεων στη Συρία
Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να μπορέσει η Συρία να σταθεί στα πόδια της έπειτα από τη μακρά αιματηρή εμφύλια διένεξη, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει τακτικά τη στήριξή της στην ενότητα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη το νέο καθεστώς στη Δαμασκό να είναι συμπεριληπτικό, χωρίς να εξαιρείται καμία εθνική και θρησκευτική μειονότητα.
Καθώς για την Ελλάδα η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μείζον μέρος του συστήματος ασφαλείας της, στην παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών θα υπογραμμιστεί ότι η νέα διοίκηση της Δαμασκού θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και δη τις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας.
Ενδεικτική της οριακής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να επιτύχει, ειδάλλως η εναλλακτική είναι ένας νέος εμφύλιος και το απόλυτο χάος.
Αύριο, σε αντίστοιχη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αντικείμενο είναι οι επιπτώσεις των πολέμων στους αμάχους. Με δεδομένες τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις έναντι της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις των κρατών- μελών, αλλά και η ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την πάγια ελληνική θέση για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, στον πόλεμο της Ουκρανίας
Επιμέλεια: Γεωργία Σκιτζή – Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος