Συνεχίζεται η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις με αιχμή το σ/ν για τους Ουιγούρους

Έντονη ήταν η αντίδραση της διπλωματίας της Κίνας  στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε βάρος του Πεκίνου εξαιτίας της αποκαλούμενης καταστολής των εθνικών μειονοτήτων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ, τονίζει ότι η κατάσταση στη Σιντζιάνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, αξιώνει οι ΗΠΑ να διορθώσουν αυτό το λάθος και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Η Κίνα θα αντιδράσει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες Τρίτη το νομοσχέδιο. Ωστόσο για να γίνει νόμος, το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, να επιστρέψει στη Βουλή για να γίνει η εναρμόνιση των δύο εκδοχών του και κατόπιν να σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο Τραμπ θα κληθεί να το επικυρώσει υπογράφοντας το ή να ασκήσει βέτο.

Η αμερικανική προεδρία δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ζήτημα.

Η έγκριση του σχεδίου νόμου — με 407 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά — προεξοφλείται πως θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, αν και το κείμενο απέχει ακόμη αρκετά από το να γίνει νόμος.

Στο τεταμένο κλίμα προστέθηκε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα ίσως χρειαστεί να μετατεθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, μειώνοντας τις ελπίδες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία ώστε να χαλαρώσει ο καταστροφικός εμπορικός πόλεμος τους.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον δείκτη Standard & Poor’s 500 να υποχωρεί κατά 1,22%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

Παρά τα σχόλια του Τραμπ, λίγο νωρίτερα πηγές στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους αλλά ακόμη διαφωνούν για το αν οι Αμερικανοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα αρθούν άμεσα αλλά και για τον όγκο των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που θα πρέπει αγοράζουν οι Κινέζοι στο πλαίσιο της «πρώτης φάσης» της συμφωνίας.

Για τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Οίλμπορ Ρος περισσότερη σημασία για τη χώρα του έχει η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα, παρά το εάν θα υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου ή τον επόμενο Δεκέμβριο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ρος εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μένει ακόμη να οριστικοποιήσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι αγορές αμερικανικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από την κινεζική πλευρά και ο μηχανισμός επαλήθευσης της εφαρμογής της, πριν υπογράψουν την αρχική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Αν και διαβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο Ρόιτερς πως αναμένει σε κάθε περίπτωση ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές,  σε περίπτωση που ο Τραμπ ηττηθεί και δεν έχει κλειστεί στο μεταξύ η συμφωνία με την Κίνα, η διαπραγμάτευση θα γίνει «το πρόβλημα κάποιου άλλου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος