Συνδιάσκεψη για την Ουκρανία, στις 5/8 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας

Συνδιάσκεψη αφιερωμένη στην Ουκρανική κρίση θα ανοίξει στις 5 Αυγούστου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτή θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι 30 χωρών.  

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί, όμως στη Τζέντα θα έρθουν αντιπροσωπείες από φιλικά προσκείμενες στη Ρωσία χώρες της Αφρικής και οι συνέταιροι της στον BRICS, εκτός Βραζιλίας, (BRICS – Οργανισμός συνεργασίας πέντε χωρών – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Το Μεξικό και η Βραζιλία αρνήθηκαν να πάνε, δηλώνοντας ότι στη συνδιάσκεψη πρέπει να πάρει μέρος και η άλλη πλευρά της σύρραξης – η Ρωσία. 

Η μεγάλης σημασίας εκδήλωση θα γίνει με πρωτοβουλία της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας.  

Η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal αναφέρει ότι η συνδιάσκεψη γίνεται για να ενισχυθούν οι διαπραγματευτικές θέσεις της Ουκρανίας για την ειρήνευση (μία από τις κεντρικές θέσεις του Κιέβου είναι οι αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στην συνοριακή γραμμή του 1991). 

Από την άλλη, το Κρεμλίνο αναρωτιέται πώς μπορεί να ευδοκιμήσει η διαδικασία των ειρηνικών διαπραγματεύσεων χωρίς τη συμμετοχή του. Πρέπει να επισημάνουμε ότι διεθνώς ήδη έχουν γίνει 30 προτάσεις για την λύση της ουκρανικής κρίσης που δεν στάθηκαν καρποφόρες. 

Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στην επικείμενη συνάντηση στη Τζέντα, διότι αντιλαμβάνονται ότι η ουκρανική κρίση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεδομένου ότι η προσοχή της υπερδύναμης αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στην Άπω Ανατολή, μία επιθυμητή για τις ΗΠΑ λύση στην Ευρώπη θα είναι ευπρόσδεκτη.

Μερικοί αναλυτές της παγκόσμιας πολιτικής θεωρούν ότι η συνδιάσκεψη στη Τζέντα ουσιαστικά θα είναι ο πρόλογος και η προετοιμασία για διαπραγματεύσεις αφιερωμένες στην παγκόσμια ασφάλεια, με συμμετοχή των παγκόσμιων παικτών όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. 

Μεράφραση-επιμέλεια: Γιώργος Γιαννακόπουλος

The Wall Street Journal/Politobzor 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος