Συναυλία στις φυλακές Κερκύρας

Φύλακες, έγκλειστοι, συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας και δικηγόροι παρακολούθησαν μια βραδιά μουσικής που εξελίχτηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Κερκύρας.

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού, δεκάδες άνθρωποι που ζούν ή συμβιώνουν με τους κρατουμένους παρακολούθησαν την συναυλία, που έλαβε χώρα μπροστά από την εκκλησία του Αη Γιώργη, μια αλλαγή από τον χώρο που αρχικά είχε ανακοινωθεί πάνω από το Μανδράκι. Στους κρατουμένους δόθηκε ειδική άδεια για να κάνουν πρόβες μαζί με τους φύλακες της εξωτερικής φρουράς, καθώς και για να παίξουν στην συναυλία, σύμφωνα με την Κατίνα Βλάχου, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Σχολείου Φυλακών.

Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργούν στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι διαδεδομένα σε όλο τον σύγχρονο κόσμο και δίνουν την ευκαιρία στους εντός και εκτός ιδρυμάτων να έχουν μια νέα οπτική και να γίνουν αφορμή πραγματικού σωφρονισμού και όχι απλώς εγκλεισμού. Βεβαίως, ο καθένας αποφασίζει αν θα πάρει την ευκαιρία και αν θα την αξιοποιήσει μελλοντικά.

Στόχος του προγράμματος είναι το σχολείο φυλακών να καταστεί χώρος διάλογου και συνύπαρξης εντός του σωφρονιστικού πλαισίου. Να προσφέρει ελπίδα για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Ωστόσο, η χρηματοδότησή αυτών των σχολείων είναι δύσκολη, καθώς δεν καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες, εξηγεί η κ. Βλάχου. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν τα 3.700 € που απαιτούνται κάθε χρόνο για την κάλυψη αυτών των δαπανών.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων και αυτή είναι η πρώτη τέτοια εκδήλωση που πραγματοποιείται στα χρονικά του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Οι φυλακές βρίσκονται στην παλιά πόλη. Πρόκειται για ένα παλαιό κτίριο το γνωστό και ως Πανόπτικον, ένα είδος φυλακής που εμπνεύστηκε ο Τζέρεμι Μπένθαμ και επικράτησε τον 18ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία το νησί βρισκόταν υπό τους Βενετούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος