Συνάντηση Τζόνσον – Ερντογάν στο περιθώριο του ΟΗΕ (video)

Συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρατζίπ Ερντογάν.

Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η συνάντηση έγινε στη Νέα Υόρκη κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε 40 λεπτά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες «ευχαρίστησαν ο ένας τον άλλον για την αλληλοϋποστήριξη τους αναφορικά με την εκκένωση του Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητά την διασφάλιση, ότι “οποιαδήποτε διεθνής αναγνώριση των Ταλιμπάν θα βασίζεται σε αυτούς που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση από τη χώρα».

Παρόντες στη συνάντηση από τουρκικής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους.

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την δύναμη της σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας σε θέματα άμυνας, εμπορίου και τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών” των δύο χωρών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε τον Μπόρις Τζόνσον στο Κέντρο Turkevi ή στο Τουρκικό Σπίτι, στο Μανχάταν, απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.

Το πρόσφατα εγκαινιασμένο Κέντρο Turkevi στεγάζει τη μόνιμη αποστολή του ΟΗΕ στην Τουρκία και το Τουρκικό Γενικό Προξενείο, καθώς και την αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την δράση της Τουρκίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η AUKUS στο τραπέζι μεταξύ Τρας και Μπλινκεν

Η υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν μία σειρά από διμερή θέματα όπως το Αφγανιστάν και η μελλοντική σχέση με το αθετώ των Ταλιμπάν, η απελευθέρωση Βρετανών και Αμερικανών “αυθαίρετα κρατουμένων” στο Ιράν καθώς και η άρση των περιορισμών Covid στα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών.

H συμφωνία AUKUS αποτελεί την εκατέρωθεν αναγνώριση των συμφερόντων των δύο δυνάμεων στον Ινδο-Ειρηνικό καθώς οι δύο χώρες  μοιράζονται “κοινό έδαφος σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού και της περιφερειακής ασφάλειας εκεί”, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνιγκ Στριτ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος