Συνάντηση Δ. Γαλαμάτη με τους ανταποκριτές στην Ουκρανία

Φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους, εικονολήπτες και τεχνικούς που κάλυψαν ως απεσταλμένοι τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία και είναι από τη Θεσσαλονίκη, είχε σε καφέ στο κέντρο της πόλης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης. Ο κ. Γαλαμάτης τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ασφάλεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

«Για την ελληνική κυβέρνηση η ασφάλεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, πολύ δε περισσότερο σε τέτοιες στιγμές, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε, έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο, που είναι τα fake news και η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Από την πρώτη στιγμή, λάβαμε μέτρα στήριξης και αποστολής υλικού για την προστασία των ανθρώπων αυτών στην Ουκρανία, με συνέργειες με ενώσεις δημοσιογράφων και με τον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε.

Με την ευκαιρία της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις των δημοσιογράφων στο δημόσιο, καταρχάς, τομέα, ο κ. Γαλαμάτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διατυπωθούν με ξεκάθαρο και ρητό τρόπο μέσα σε αυτές οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε περίπτωση κάλυψης πολεμικής σύρραξης, αλλά και γενικότερα μέτρα που άπτονται της ασφάλειας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί και εικονολήπτες, από τους οποίους η ευτυχής συγκυρία μας φέρνει να είναι από τη Θεσσαλονίκη και να έχουν επιστρέψει βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της μάχης, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με υψηλό αίσθημα καθήκοντος κάλυψαν τα γεγονότα εκεί μετέφεραν την εικόνα από τα πεδία της μάχης, έδειξαν τις συνθήκες ζωής του άμαχου πληθυσμού και τους κινδύνους που διέτρεχαν», σημείωσε.

Ιδιαίτερα στάθηκε στους Έλληνες τεχνικούς και εικονολήπτες, που αποτελούν τους αθέατους, όπως είπε, πρωταγωνιστές, οι οποίοι μεταφέρουν τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων, «στέλνοντας ουσιαστικά την εικόνα σε όλους και όλες εμάς, έτσι όπως περνάει από το δικό τους βλέμμα».

Ο κ. Γαλαμάτης μετέφερε τις προσωπικές του ευχαριστίες, αλλά και της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, στους οποίους, όπως είπε, θέλησε να απονείμει «έναν έπαινο τιμής», «γιατί με τη δικιά τους δουλειά εξέπεμψαν ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης».

«Ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσα από την εικόνα της φρικαλεότητας του πολέμου που μετέδωσαν, αλλά και αλληλεγγύης καθώς ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη, όλες και όλους εμάς, παρουσιάζοντας την ζωή του άμαχου πληθυσμού, το δράμα των θυμάτων και των οικογενειών τους και των προσφύγων που προέκυψαν μέσα από αυτή την εισβολή, ενδυναμώνοντας έτσι το αίσθημα αλληλεγγύης όλων μας, που τόσο το έχουμε ανάγκη στους καιρούς μας», επισήμανε.

Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί ζήτησαν να κατοχυρωθούν ασφαλιστικά και μισθολογικά όσοι υπηρετούν την ενημέρωση στα πεδία των μαχών, καθώς δεν καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Ακόμη, ζήτησαν να ληφθεί πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις και την Ευρωπαϊκή επιτροπή για τη δημιουργία συμβόλου το οποίο θα φέρουν, στα κράνη, τα γιλέκα, ή τα οχήματά τους, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές για να προστατεύονται.

Μετέφεραν, τέλος, στον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στιγμές της δύσκολης καθημερινότητάς τους, αλλά και πτυχές του ρεπορτάζ που δεν βγήκαν στο φως της δημοσιότητας.

Πηγή ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος