Συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας φιλοξένησαν σήμερα οι Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της ΕΕ, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντηση στην οποία προέδρευσε ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμμετείχαν οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας της Γαλλίας και της Γερμανίας και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο, Τοίβο Κλααρ. Την Αρμενία εκπροσώπησε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αρμέν Γκριγκοριάν και το Αζερμπαϊτζάν ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Χικμέτ Χατζίγιεφ.

Μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Εκατερίνα Καζίνιε, δήλωσε: “Η ΕΕ κάλεσε τους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών του τοπικού πληθυσμού. Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει δεσμευτεί στο υψηλότερο επίπεδο να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων των εχθροπραξιών στους αμάχους». Η ΕΕ επανέλαβε ότι καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και τόνισε την ανάγκη να δοθούν αξιόπιστες εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κυρίως την πρόσβαση στους διεθνείς φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν μέσω του εκπροσώπου του Χικμέτ Χατζίγιεφ εγγυήθηκε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφάλειας στον τοπικό πληθυσμό.

Συζητήθηκε επίσης η σημασία μιας ενδεχόμενης νέας συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στις 5 Οκτωβρίου στη Γρανάδα, στο περιθώριο της τρίτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Σε μια ενδεχόμενη συνάντηση στη Γρανάδα, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και ειδικότερα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οριοθέτηση των συνόρων, την ασφάλεια, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και τη συνθήκη για ειρήνη.

«Η ΕΕ πιστεύει ότι η πιθανή συνάντηση στη Γρανάδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τόσο από το Γερεβάν όσο και από το Μπακού, για να επαναλάβουν δημόσια τη δέσμευσή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του άλλου, βάσει των συμφωνιών που είχαν συναφθεί στην Πράγα και τις Βρυξέλλες», τονίζει η ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος