Συναντήσεις του πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη (video)

Σαφή χρονοδιαγράμματα και στοχευμένες κινήσεις που θα δώσουν οριστική λύση στο θέμα του ΟΑΣΘ συζητήθηκαν στη σύσκεψη εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί εξ’ ολοκλήρου τον Απρίλιο του 2023 και επισήμανε ότι  ο σταθμός στη Βενιζέλου θα αναδεικνύει με τον σωστό τρόπο την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης. Συζητήθηκε επίσης η προστασία των μακεδονικών προϊόντων, καθώς και ο βηματισμός για την ανάπλαση των χώρων της ΔΕΘ, η αναβάθμιση του λιμανιού, η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς και το νέο γηπέδου του ΠΑΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο επίσημο δείπνο του “Συμποσίου της Θεσσαλονίκης”, όπου αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς την αρνητική.

“Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων όχι μόνο γιατί αυτό μετατρέπει την προοπτική σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας θεμάτων”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: “Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας. Την καταψήφισα προειδοποιώντας, όμως, τίμια τους Ελληνες τι συνεπαγόταν η υπογραφή της. Ομως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός”.

Σχετικά με την Αλβανία έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, λέγοντας: “Οπως με όλους έτσι και με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση, όμως, για την κοινή πρόοδο, για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της”.

Εξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα

Εξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας, έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “κυβερνώντες στις εποχές της ακυβερνησίας”.

Οι έξι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • 1. Πολιτική σταθερότητα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ακροατήριο να φανταστεί τι θα ζούσε η χώρα σήμερα αν με τα ίδια ποσοστά των κομμάτων ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής. “Ισχυρή λαϊκή εντολή σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πατρίδα”, είπε.
  • 2. Ικανό επιτελείο.
  • 3. Το σύστημα δουλειάς, ο τρόπος οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση του λειτουργεί σαν “κυβέρνηση Α.Ε.” και σημείωσε πως έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις σε όλα τα προηγμένα κράτη.
  • 4. Συνεργασίες, συνθέσεις και διαρκής διάλογος, εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητος. Εδώ ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές και σημείωσε πως επιδίωξε τη σύγκλιση και τη σύνθεση, επέλεξε τη συνεννόηση από την κομματική ακαμψία.
  • 5. Ρεαλισμός.
  • 6. Αίσθηση ευθύνης

Νωρίτερα, στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων συζητήθηκε η προώθηση όλων των έργων υποδομής και η επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την Β. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί διαπίστωσε ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί εξ’ ολοκλήρου τον Απρίλιο του 2023 και επισήμανε ότι ο σταθμός στη Βενιζέλου θα αναδεικνύει με τον σωστό τρόπο την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων και η νέα υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος.

Για τις αστικές συγκοινωνίες τόνισε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ουσιαστικά στις αρχές του 2020 μετά και τη συνεργασία με το ΚΤΕΛ.

Βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, στον τομέα των συγκοινωνιών με αιχμή τον ΟΑΣΘ, είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης και η μείωση του κόστους μέσω της σύμπραξης του Δημοσίου με ιδιώτες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από τον ΟΑΣΘ παρελήφθησαν τον Αύγουστο 215 λεωφορεία σε μια πόλη που χρειάζονται 500, ενώ το σύστημα συντήρησης ήταν σε κατάρρευση και τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 50% από το 2014. Μέσα σε 2 μήνες 100 λεωφορεία ανατάχθηκαν.

Μετά τη συμφωνία ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ πρόκειται από την 01-01-2020 να προστεθούν 120 λεωφορεία. Συνολικά θα είναι διαθέσιμα 440. Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για επιτυχημένη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ παράλληλα μειώνεται σημαντικά το κόστος.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συζητήθηκε επίσης η προστασία των μακεδονικών προϊόντων, καθώς και ο βηματισμός για την ανάπλαση των χώρων της ΔΕΘ, την αναβάθμιση του λιμανιού, τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς και του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Επίσης τέθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων.

“Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε τη συνέπεια του ως προς την τακτική επαφή του με τη Θεσσαλονίκη και την παρακολούθηση των έργων”, δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο συσκέψεων, υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκαν στο Διοικητήριο.

Ο κ. Καράογλου είπε ότι εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε το θέμα της ανάπλασης του γηπέδου του ΠΑΟΚ και της γύρω περιοχής στην Τούμπα και δόθηκαν όλες οι οδηγίες που έπρεπε να δοθούν έτσι ώστε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες.

“Όλοι οι φορείς είμαστε συντονισμένοι. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για να προχωρήσουν τα έργα και, πράγματι, μέσα σε δύο μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το απόγευμα κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Mπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη (video)
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Το βραδι ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο επίσημο δείπνο της φετινής διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Governing at a time of ungovernability».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος