Επαγρύπνηση στον Έβρο-Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται οργανωμένο σχέδιο μεταναστευτικών ροών (video)

Με προσοχή η ελληνική πλευρά παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στα σύνορα στον Έβρο, μετά τις πληροφορίες ότι μεγάλο πλήθος προσφύγων και μεταναστών έχει μαζευτεί στα σύνορα με την Τουρκία, τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην τουρκική πλευρά στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα. Σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές αρχές. Πάντως μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνονται μετακινήσεις μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Γίνεται ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μεταναστευτικών ροών στον Έβρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σχετικά (ΣΚΑΙ) ότι η κυβέρνηση είχε την πληροφορία αυτή αργά χθες το βράδυ. ¨Αυτή τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Φαίνεται να υπάρχει μικρή αυθόρμητη κινητικότητα μεταναστών, όπως κατά καιρούς γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, οι Αστυνομικές και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στα σύνορα” τόνισε και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξελισσόμενη τουρκική στρατηγική που έχει τον χαρακτήρα πολυμετωπικής πίεσης.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές, έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων χρησιμοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες, ο αριθμός των οποίων φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000 και όπως γράφει η Haber Turk «το ταξίδι της ελπίδας μέσω της Αδριανούπολης ξεκινούν και πάλι μετανάστες».

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Βασίλης Πρεμίδης, Δημήτρης Γκάτσιος
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος