«Συμπεριληπτική Πολιτική Προστασία» – Ημερίδα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Ημερίδα με τίτλο «Συμπεριληπτική Πολιτική Προστασία», συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Όπως τόνισαν οι ομιλητές στην Ημερίδα, είναι σημαντικό να συζητηθεί τι σημαίνει πολιτική προστασία, αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως για τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Στην έναρξη της ημερίδας ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε χαιρετισμό:

«Κυρίες και Κύριοι, κύριοι Στρατηγοί κύριοι Αρχηγοί, αγαπητέ Πρόεδρε της ΕΣΑμεΑ, κύριε Γραμματέα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την σημερινή σας παρουσία στην ημερίδα που συνδιοργανώνουμε με την ΕΣΑμεΑ για την οποία πρέπει να πω ότι προσδοκούμε να μην είναι απλώς μία ακόμα συζήτηση.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει την αρχή μιας νέας συνεργασίας με την Κοινότητα των Ατόμων με Αναπηρία, που σύμφωνα και με τις έρευνες του ΟΗΕ αποτελεί μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού απέναντι στις συνέπειες της ακραίας κλιματικής κρίσης  ή κατάρρευσης όπως λένε πολλοί ειδικοί. Είχα την τύχη και την τιμή και ως Υπουργός Υγείας να συνεργαστώ μαζί σας κύριε πρόεδρε της ΕΣΑμεΑ και με όλη την ομάδα σας,  να δω από κοντά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν  και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε λύσεις σε αυτά. Άρα με αυτό το δεδομένο, η χωρίς αποκλεισμούς ενεργή συμμετοχή της κοινότητας στον κύκλο της διαχείρισης των καταστροφών μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε δύο επίπεδα:

Πρώτον από την πλευρά της Πολιτείας,  να μπορέσει να βελτιώσει τις πρακτικές της. Δηλαδή να καταλάβουμε ακριβώς τι απαιτείται και να μπορέσουμε να προσφέρουμε λύσεις σε αυτό. Και δεύτερον να ενισχύσουμε την ενημέρωση των ίδιων των ατόμων με αναπηρία.

Χαίρομαι γιατί εδώ έχουμε ανθρώπους, οι  οποίοι έχουν χειριστεί δύσκολες καταστάσεις.  Όλοι τους είναι μάχιμοι και όλοι τους είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής.

Άρα θέλω να προχωρήσουμε με μια σειρά από πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουμε μια σειρά από ασκήσεις προσομοίωσης, έτσι ώστε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας στην κρίση, στις δύσκολες καταστάσεις. Η σωστή επικοινωνία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πρόληψης, της πρόγνωσης και της  απόκρισης σε έκτακτες κρίσεις, έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο των ομάδων της Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν.

Είμαι εδώ σήμερα όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά για να χαιρετίσω τις εργασίες της ημερίδας και να πω ότι εμείς αποδείξαμε το αυτονόητο τα τελευταία χρόνια από οποιοδήποτε μετερίζι υπηρετήσαμε. Για τους ανθρώπους που δεν έχουν, τους ανθρώπους που δεν μπορούν, προκειμένου να τους στηρίξουμε, να τους περιθάλψουμε, να τους βοηθήσουμε, να παρέμβουμε στο έκτακτο και να δώσουμε όλο μας το είναι κι όλο μας τον εαυτό στην προσπάθεια αυτή.

Σας ευχαριστώ».

Στην ημερίδα πραγματοποίησαν ομιλίες:  ο Προέδρος ΕΣΑμεΑ  Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ηΑν. Διευθύντρια ΙΝ-ΕΣΑμεΑ Ευαγγελία Καλλιμάνη, οΠροέδρος ΟΑΣΠ και Καθηγητής Διαχείρισης Κρίσεων Ευθύμιος Λέκκας,  ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος, ηΔιευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΚΕΔΑΠ/Συμβούλιο της Ευρώπης) Σοφία Κάρμα,  ο Ανθυποπυραγός Καζούκας Βασίλειος, Αξιωματικός της Μονάδας Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (UNIT5-112) και ο Ψυχολόγος, Αξιωματικός του Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας του ΠΣ Πυραγός Ιωάννης Ανδρουτσάκος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος