Σύμφωνο συνεργασίας τριών φορέων για την υποστήριξη του ελληνικού κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τρεις καθοριστικοί φορείς του Ελληνικού Κινηματογράφου, υπογράφουν για πρώτη φορά σύμφωνο συνεργασίας. Στόχος τους είναι η δυναμική υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας και όλων των κλάδων των Ελλήνων κινηματογραφιστών, η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού σινεμά και η διασύνδεσή του με την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι τρεις φορείς εντείνουν με αυτόν τον τρόπο τη στενή συνεργασία τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία σειρά κοινών δράσεων, με σημαντικότερη την ανάδειξη του κινηματογραφικού θησαυρού που έχει συγκεντρωθεί σε 110 χρόνια πορείας του ελληνικού σινεμά. Στιγμές από την ιστορία, τις ταινίες και τα πρόσωπα, τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς που καθόρισαν την πορεία του Ελληνικού Κινηματογράφου, θα οργανωθούν κατάλληλα και θα γίνουν διαθέσιμα σε όλους.

Στις προθέσεις του Φεστιβάλ, του Κέντρου και της Ακαδημίας είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνολικό ψηφιακό αρχείο κινηματογραφικών δεδομένων, ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς, ώστε να γίνει διαθέσιμο στο κοινό το ανεκτίμητο αρχειακό υλικό, να επιτευχθεί η διασύνδεση των πηγών τους και η ανατροφοδότηση του υλικού σε συνεργασία και με άλλους φορείς του ελληνικού σινεμά.

Οι άξονες για τη χρήση του ενιαίου αυτού αρχείου είναι οι εξής:

Εκπαίδευση: Στόχος είναι να συστήνεται ο ελληνικός κινηματογραφικός πλούτος σε μαθητές και σε σπουδαστές οπτικοακουστικών σχολών, αλλά και άλλων σχολών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν κινηματογραφικά ντοκουμέντα και υλικά σχετικά με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Διασύνδεση: Σκοπός του ενιαίου αρχείου είναι τόσο η διασύνδεση των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου στην Ελλάδα, όσο και η δικτύωσή τους με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.

Ενημέρωση: Μέσω αυτού θα μπορεί το ευρύ κοινό να ενημερώνεται για τις διαρκείς εξελίξεις στον ελληνικό κινηματογράφο.

Μια από τις πρώτες ενέργειες μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, είναι η υποβολή κοινής πρότασης στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», υπ’ αριθμόν 118 «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος».

Η συγκέντρωση του κινηματογραφικού αρχειακού πλούτου και η αξιοποίηση του ως μέσου καταγραφής και τεκμηρίωσης, θα αποτελέσουν μοναδικό θεματοφύλακα της ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, θα συμβάλλουν σε μια διαρκή και δημιουργική εκπαίδευση, δίνοντας στη σχέση του με την κοινωνία, νέα, δυναμική και δημιουργική πνοή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος