Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την μετεγκατάσταση μεταναστών-ασυνόδευτων ανηλίκων

Σε σημαντική  συμφωνία για την μετεγκατάσταση 400 μεταναστών -αιτούντων άσυλο- και 350 ασυνόδευτων ανηλίκων στη Γαλλία κατέληξαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ. Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης για εντατική συνεργασία στο ζήτημα των επιστροφών μεταναστών σε τρίτες χώρες.

Ελλάδα και Γαλλία πρόκειται να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους και στο μείζον ζήτημα των επιστροφών σε τρίτες χώρες. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν χιλιάδες επιστροφές μεταναστών, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό. Πάγιο αίτημα της Αθήνας είναι η εκπόνηση μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών, δίνοντας κίνητρα όχι μόνο στους μετανάστες, αλλά και στις χώρες προέλευσης.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων  και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 1600 ανήλικων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από την Γαλλία οι χώρες που έχουν δεχθεί έως τώρα ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα είναι το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.

Διυπουργική συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης

Ευρεία διυπουργική συνάντηση εργασίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα εν όψει της αναμενόμενης παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τής πρότασής της για τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν υπηρεσιακοί εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αντικείμενο της σύσκεψης, που έγινε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν η ανασκόπηση της κατάστασης ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου της Επιτροπής, η επεξεργασία των ελληνικών θέσεων και η διαμόρφωση της διαπραγματευτικής τακτικής της χώρας για το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΙΕΡΡΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος