Συγκλονιστικές εικόνες από το ναυάγιο στα Κύθηρα περιγράφει στο Πρώτο ο ήρωας με τον γερανό- Η παρέμβαση του Γ. Πλακιωτάκη (audio)

«Στην Ελλάδα, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε συλλάβει 251 διακινητές και έχουμε εξαρθρώσει πάνω από 19 κυκλώματα» επισήμανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ενώ παράλληλα έθεσε το ερώτημα «πόσους διακινητές έχει συλλάβει και πόσα κυκλώματα έχει εξαρθρώσει αντίστοιχα η Τουρκία».

Σημειώνοντας ότι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων από τις ελληνικές αρχές έχει μειώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι μαρτυρίες για συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων στην προώθηση μεταναστών με βάρκες στα ελληνικά ύδατα και για συνεργασία με ύποπτες ΜΚΟ, είναι υπό διερεύνηση.  «Κακά τα ψέματα, όλες οι βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση κάνουν τα στραβά μάτια, στην χειρότερη συνοδεύουν τις βάρκες των μεταναστών μέχρι την οριογραμμή. «Αυτό το είχαμε δει και σε παλαιότερα βίντεο. Βέβαια υπάρχουν νέες καταγγελίες οι οποίες προφανώς διερευνώνται για να έχουμε μια πλήρη απεικόνιση της πραγματικότητας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι η έρευνα θα φωτίσει τα σημεία. «Η δράση συγκεκριμένων ΜΚΟ πρέπει να ελεγχθεί εις βάθος. Υπάρχουν μαρτυρίες και από την πλευρά των μεταναστών, το τοπίο αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει» συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την τουρκική πλευρά με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ο κ Πλακιωτάκης, σημείωσε πως «σε όσους και αν δεν αρέσει, η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύει και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της, ενισχύουμε τις δυνατότητες του σώματος γι΄ αυτόν τον λόγο και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε και αν συμβεί και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Σχετικά με τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούνται από την τουρκική ηγεσία για τις ενέργειες της χώρας μας σε σχέση με την «απάνθρωπη επαναπροώθηση μεταναστών» ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς που τάχα θέλουν τα στελέχη του λιμενικού σώματος να μην σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απωθούν τους μετανάστες, να πνίγονται στις θάλασσές μας».

Τα στελέχη του λιμενικού σώματος, οι άνδρες και οι γυναίκες, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σε 150 περίπου επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν  διασώσει πάνω από 6000 συνανθρώπους μας, επισήμανε ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας. «Αυτό είναι το λιμενικό. Επιχειρεί με τόλμη και αποφασιστικότητα προστατεύοντας τα σύνορά μας. Είναι αυτονόητη υποχρέωσης κάθε χώρας να προστατεύει και να φυλάττει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της. Αυτό το αυτονόητο κάνουν τα στελέχη μας, γι’ αυτό έχουν μειώσει εντυπωσιακά τις μεταναστευτικές ροές, αλλά την ίδια ώρα πέρα από τα σύνορά μας, προστατεύουμε και την ανθρώπινη ζωή. Επομένως την απάντηση την έδωσε το ελληνικό λιμενικό στο πεδίο. Και πέρα από το ελληνικό λιμενικό θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλα τα σώματα ασφαλείας, την πυροσβεστική, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις μας, το πολεμικό ναυτικό, την πολεμική αεροπορία αλλά και τους απλούς πολίτες, ειδικά στα Κύθηρα που συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Μιχάλη Πρωτοψάλτη, τον κάτοικο των Κυθήρων που διέσωσε με τον γερανό του 80 μετανάστες στο πρόσφατο ναυάγιο, ο οποίος μίλησε στην συνέχεια στην ίδια εκπομπή.

«Θέλω να τον συγχαρώ. Ξέρω ότι έχει επικοινωνήσει και ο Πρωθυπουργός μαζί του. Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω και εκ μέρους του Υπ. Ναυτιλίας για την πραγματική αυτοθυσία σας και τα γρήγορα αντανακλαστικά σας, όπως βέβαια και όλους τους κατοίκους και τις αρχές των Κυθήρων που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν και έσωσαν συνολικά 80 συνανθρώπους μας και τους αξίζει μια μεγάλη επιβράβευση από όλους μας» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό, ο κ. Πρωτοψάλτης είπε χαρακτηριστικά «στο πρόσωπό μου πιστεύω ότι τιμώνται όλοι οι συμπατριώτες μου, όλοι οι φορείς του νησιού και οι εθελοντές που αυτοβούλως, χωρίς να τους παροτρύνει κανείς βρέθηκαν εκεί, όταν κατάλαβαν ότι κάποιοι συνάνθρωποί τους κινδυνεύουν».

«Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελλάδας» τόνισε με την σειρά του ο Υπουργός. «Όταν οι αδίστακτοι διακινητές θέτουν κυριολεκτικά σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, οι ελληνικές αρχές, η κοινωνία, οι απλοί πολίτες σώζουν ζωές» προσέθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο σώθηκαν 80 άνθρωποι, διαφορετικά θα είχαν χαθεί περισσότεροι, στο σημείο που βρίσκονταν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σωθούν παρά μόνο με ανέλκυση προς τα πάνω, γιατί ο γκρεμός ήταν 18-20 μέτρα. Δεύτερον, με την δημοσιότητα που πήρε το θέμα αυτό έφυγε η ρετσινιά από τον ελληνικό λαό, ότι τους πνίγουν, τους κακομεταχειρίζονται και λοιπά. Αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν στα Κύθηρα, είναι σε ένα σχολείο που δεν λειτουργεί αλλά είναι καλοσυντηρημένο και τους φροντίζουν φορείς και ιδιώτες και έχουν τα πάντα μέχρι να έρθει η ώρα να φύγουν» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Τον κ. Πρωτοψάλτη, σύμφωνα με τις περιγραφές του, ειδοποίησαν συγγενικά του πρόσωπα για το ναυάγιο και για το γεγονός ότι κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές. Πήραν τον γερανό και κατέβηκε και ο ίδιος στο σημείο όπου ξεκίνησαν την επιχείρηση και μαζεύτηκε αρκετός κόσμος του νησιού. Συγκλονίζουν οι εικόνες που μετέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Είδαμε ανθρώπους να πέφτουν, είδαμε ανθρώπους να τους παίρνει το κύμα και να χάνονται. Αυτά που είδαμε δεν περιγράφονται. Είδαμε ανθρώπους να γλιστράει το σχοινί από τα χέρια τους και να πέφτουν. Γι’ αυτό εμείς σκεφτήκαμε τον σάκο και δεν είχαμε καμία απώλεια. Βγάλαμε 50-60 ανθρώπους με τον σάκο και καμιά 20αριά ακόμα με τα σχοινιά. Εκείνη την ώρα έβγαιναν άνθρωποι που δεν φόραγαν απολύτως τίποτα, ήταν τραυματισμένοι, χτυπημένοι γιατί είχαν στριμωχθεί σε μια στενή χαράδρα και το κύμα τους έπαιρνε πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Πρωτοψάλτης, περιέγραψε τον αιφνιδιασμό του. «Με πήρε τηλέφωνο την Κυριακή το μεσημέρι και ξαφνιάστηκα, μου είπε, γεια σου Μιχάλη τι κάνεις, είμαι ο πρωθυπουργός. Με ευχαρίστησε, μου είπε τα συγχαρητήριά του, να μεταφέρω τις ευχαριστίες του και σε όλους τους υπόλοιπους και μου είπε ότι θα κατέβει στα Κύθηρα να γνωριστούμε από κοντά και να τονίσει πόσο σημαντική ήταν η κίνηση αυτή για την χώρα» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης, σημειώνοντας πως «η αλληλεγγύη που έδειξαν οι Κυθήριοι και αντικατοπτρίζει όλους τους Έλληνες έδειξε ότι η ρετσινιά που ρίχνει η απέναντι πλευρά δεν ισχύει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος