Θ. Ξανθόπουλος στο Πρώτο: Ζάεφ και Τσίπρας ξαναστήνουν στα πόδια της τη Συμφωνία των Πρεσπών-Η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι (audio)

Το πώς είδε τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «είναι μια συνάντηση η οποία δεν έδωσε τίποτε το συγκεκριμένο, εκτός του ότι συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε στα μείζονα. Είναι βεβαίως θετικό ότι εξακολουθεί και υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Και εμείς ως κυβέρνηση, ακόμη και στις στιγμές των εξάρσεων και των αντιπαραθέσεων, είχαμε ένα σταθερό δίαυλο. Είναι σωστό λοιπόν που επικοινωνούν οι δύο ηγέτες (…). Αυτό που θα έπρεπε να είναι ακριβώς μια κανονική σχέση μεταξύ δύο όμορων χωρών. Εδώ σε εμάς προσλαμβάνει θα έλεγα μεταφυσικές διαστάσεις. Έχει σχέση με τους εκατέρωθεν εθνικισμούς και τις διεκδικήσεις και της τουρκικής πλευράς, η οποία θέλει να αλλάξει το στάτους, ενώ υπάρχει μια διαφορά, αυτή της ΑΟΖ των οικονομικών ζωνών, η οποία και χρήζει διαχείρισης. Και θα σας έλεγα ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά της υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα πάρα πολύ καθαρό σχέδιο. Προφανώς δεν μπορεί να σέρνουμε ανεπίλυτα ζητήματα. Αυτό όμως, θα είναι η καταληκτική πορεία, κατά την άποψή μας ενός οργανωμένου διαλόγου. Και κυρίως υπάρχει η ανάγκη του να προσδιορίσουμε το τι ακριβώς θέλουμε από αυτές τις διμερείς συναντήσεις».

«Ζάεφ και Τσίπρας ξαναστήνουν στα πόδια της τη Συμφωνία των Πρεσπών-Η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι»

Ερωτηθείς τέλος, για το θέμα που αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και το τι πιστεύει ότι θα ακολουθήσει, ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε το εξής «νομίζω εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Η χώρα έχει υπογράψει μια συμφωνία η οποία τη δεσμεύει και τη δική μας χώρα και βεβαίως η Βόρεια Μακεδονία. Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κάνει αυτό που έκαναν οι δικοί μας, διότι εμείς ανοίξαμε τον δρόμο. Η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα ανεξαρτήτως ποιος την ψήφισε. Είναι μια διεθνή συμφωνία η οποία έχει υποβληθεί και άρα προσωπικές στρατηγικές από αξιωματούχους της ελληνικής πολιτείας δεν μπορεί να δεχθούμε. Ξαναγυρίζω όμως στην ουσία του θέματος. Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να αντιληφθεί και κυρίως να λύσει το πρόβλημα που έχει στο εσωτερικό της: Είναι μια συμφωνία την οποία οφείλουμε να απαιτήσουμε την τήρησή της; Εάν ναι, πρέπει να κάνει και μια αυτοκριτική για όλο το προηγούμενο διάστημα (…). Και θέλω να κλείσω με αυτό. Βλέπετε την πατριωτική στάση της Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καίτοι είμαστε στην αντιπολίτευση, με την αίγλη και το κύρος που διαθέτει στον προοδευτικό χώρο, παίρνει μια πρωτοβουλία με τον Ζόραν Ζάεφ. Τότε συνυπέγραψαν τη συμφωνία έτσι ώστε να την ξαναστήσουν στα πόδια τους. Διότι, η σταθερότητα στην περιοχή είναι αυτή που προέχει και όχι τα επιμέρους μικροσυμφέροντα και οι εθνικισμοί. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ανοιχτά ζητήματα τώρα τελευταία και με την Αλβανία και γενικότερα η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι. Άρα, πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις για να λυθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Και εδώ έχει μια τελική ευθύνη η κυβέρνηση ότι μπορεί για εσωκομματικούς, μικροκομματικούς λόγους να φέρει και τα πρωτόκολλα συνεργασίας της συμφωνίας αυτής, τα οποία θα δώσουν στη Βουλή για κύρωση και τα οποία θα δώσουν συγχρόνως και μια νέα ώθηση στη συμφωνία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος