Reuters: Η Ουάσινγκτον ενθάρρυνε τη Δαμασκό να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ

Το Reuters, επικαλούμενο πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενθαρρύνει τη Συρία να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στον ανατολικό Λίβανο για να βοηθήσουν στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, αλλά η Δαμασκός παραμένει διστακτική, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να εμπλακεί στον ευρύτερο πόλεμο της Μέσης Ανατολής και να επιδεινώσει τις θρησκευτικές εντάσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές, η ιδέα τέθηκε για πρώτη φορά μεταξύ Αμερικανών και Σύρων αξιωματούχων πέρυσι, πριν η Ουάσινγκτον την αναβιώσει, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν.

Δύο πηγές από τη Συρία και δύο άλλες που γνωρίζουν τις συζητήσεις, δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον επανάφερε την ιδέα λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ενώ μια δυτική πηγή πληροφοριών δήλωσε ότι το αίτημα υποβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξή του.

Το Reuters επικαλέστηκε δέκα πηγές, συμπεριλαμβανομένων Σύρων αξιωματούχων, κυβερνητικών συμβούλων, δυτικών διπλωματών, ενός ευρωπαίου αξιωματούχου και μιας δυτικής πηγής πληροφοριών, να λένε ότι η συριακή κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή την πιθανότητα μιας διασυνοριακής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει τελική απόφαση.

Ωστόσο, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τομ Μπαράκ, διέψευσε την αναφορά μετά τη δημοσίευσή της, δηλώνοντας στην πλατφόρμα X ότι «οι αναφορές σχετικά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία να στείλει στρατεύματα στον Λίβανο είναι ψευδείς και ανακριβείς».

Αντίθετα, ένας ανώτερος Σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Δαμασκός και οι Άραβες σύμμαχοί της συμφώνησαν στην αναγκαιότητα η Συρία να παραμείνει εκτός πολέμου και να περιορίσει τη συμμετοχή της σε καθαρά αμυντικά μέτρα.

Η Δαμασκός έχει ήδη αναπτύξει μονάδες πυραύλων και χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο από τις αρχές Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας αυτές τις κινήσεις αμυντικές.

Η προεδρία του Λιβάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία ένδειξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις δυτικές ή αραβικές χώρες ή τη Συρία σχετικά με μια πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Σύρο Πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα ότι η Δαμασκός σέβεται την κυριαρχία του Λιβάνου και δεν σχεδιάζει να παρέμβει, σημειώνοντας ότι ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών περιορίζεται στις συνοριακές ρυθμίσεις και δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της Χεζμπολάχ.

Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι τα κανάλια συντονισμού με τη Συρία παραμένουν ανοιχτά για την αντιμετώπιση των συνοριακών ζητημάτων και των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, την πρόληψη εντάσεων και τη διασφάλιση της σταθερότητας.

Το Reuters επικαλέστηκε επίσης τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, ο οποίος δήλωσε ότι ο αλ-Σαράα τον διαβεβαίωσε ότι η αυξημένη συριακή στρατιωτική παρουσία στα σύνορα είχε ως αποκλειστικό στόχο την παρακολούθηση των συνόρων και τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας.

Παρά την ιστορική εχθρότητα της Δαμασκού προς τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, η συριακή ηγεσία πιστεύει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στον Λίβανο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων και πιθανών αναταραχών εντός των σιιτικών κοινοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της Συρίας μετά τη θρησκευτική βία του περασμένου έτους.

Ένας Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση, αλλά η επιλογή της παρέμβασης παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση που ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ του λιβανέζικου κράτους και της Χεζμπολάχ.

Mετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος