Ευρωεκλογές 2024: Σε ετοιμότητα τα κόμματα- Ενότητα και ενεργή συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην εξαιρέσεων.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν έως και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες και με τα κόμματα να βρίσκονται ήδη σε τροχιά ευρωεκλογών, υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, μίλησαν στην εκπομπήΤριτολογίες” της ΕΡΤ3, απαντώντας στα ερωτήματα εάν και κατά πόσο φτάνει η φωνή μας στην Ευρώπη αλλά και το πώς μπορεί να επιδράσει η ψήφος στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, τόνισε ότι, αν και η χώρα μας συμμετέχει στη χάραξη ευρωπαϊκών πολιτικών, η παρουσία της διαχρονικά στην Ευρώπη δεν είναι στην ίδια ένταση και στον ίδιο βαθμό.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τον Κυριάκο Βελόπουλο, απάντησε: “Πρέπει να αποδομηθεί η επιχειρηματολογία του, διότι αν η επιχειρηματολογία του είναι η χώρα να αλλάξει γεωπολιτικό προσανατολισμό, διότι αυτό λέει εν ολίγοις πέρα από τα άλλα τα χαριτωμένα, η πεμπτουσία του είναι να αλλάξουμε γεωπολιτικό προσανατολισμό, αυτό να το αναλύσουμε, να το συζητήσουμε και να δούμε εάν η Ελλάδα αντέχει ένα τέτοιο εγχείρημα, μία Ελλάδα που έχει απέναντί της πάντοτε μία Τουρκία που είναι επεκτατική”, είπε, προσθέτοντας ότι “όποιος βλέπει τον κίνδυνο της ακροδεξιάς πάνω από την Ευρώπη να θυμάται ότι μοναδικό ανάχωμα στην ακροδεξιά είναι η δεξιά και η κεντροδεξιά, κάτι που συμβαίνει διαχρονικά.”

Ο κ. Απόστολος Αβδελάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Δημοκράτες, εστίασε στο πόσο σημαντική είναι η ψήφος στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς, όπως είπε, όλα εκεί αποφασίζονται. “Πηγαίνουμε στην Ευρώπη και κατηγορούμε την Ελλάδα, έξω πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, η ψήφος στις Ευρωεκλογές, είναι πιο σοβαρή από τις εθνικές μας εκλογές”, τόνισε.

Ο κ. Σάκης ( Αθανάσιος) Αρναούτογλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στη σημασία των αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και στην κρισιμότητα της ψήφου. “Ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην ομάδα των πιο ισχυρών κρατών στον κόσμο και οι αποφάσεις που παίρνονται με τις νέες πλέον προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, δεν γνωρίζουν σύνορα, όσο και να προσπαθούμε εμείς σαν χώρα να μειώσουμε το αποτύπωμα, αν δεν προσπαθήσουν και οι υπόλοιποι, δεν μπορεί μία μόλυνση να σταματήσει στα σύνορα των κρατών”, επισήμανε, προσθέτοντας ότι “θα δούμε τη δυναμική του ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές αλλά το πιο βασικό είναι να ενωθούμε οι Έλληνες, διότι η βόρεια Ευρώπη μας βλέπει ως παρακατιανούς και ως ανθρώπους που το μόνο που κάνουμε είναι το να ζητάμε λεφτά ως ζητιάνοι.”

Για το όραμά της να ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, ως μονογονέας και η ίδια, με τους καρκινοπαθείς και τα πειραματικά φάρμακα σε ασθενείς τελικού σταδίου, ώστε να υπάρχει μία αμεσότητα για να σώζονται ζωές, αλλά και με την παραβατικότητα που την βλέπουμε να αυξάνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μίλησε η κα Δώρα Τσαμπάζη, υποψήφια στις προκριματικές εκλογές κατάρτισης ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του προέδρου του κόμματός της για εθνικές εκλογές, είπε ότι η κλεψύδρα γέρνει εις βάρος του κ. Μητσοτάκη, ειδικά σε ό,τι αφορά το δυστύχημα των Τεμπών, ενώ σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ευρώπη της ευημερίας και της ισότητας μεταξύ των πολιτών της ΕΕ.

Αναφορικά με τον FlyOver και την απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το έργο, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, καθώς, όπως τόνισαν, κάτι που αρχίζει πρέπει κιόλας να τελειώνει το συντομότερο δυνατό, με τον κ. Αρναούτογλου και την κα Τσαμπάζη να κάνουν λόγο για έλλειψη σχεδιασμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος