Στροφή των καταναλωτών στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έστρεψε τους καταναλωτές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Για το θέμα αυτό μίλησε στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Δημήτρης Βαριάμης, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα.

“Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 95% στη διάρκεια της χρονιάς και η απόσβεση των εξόδων για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται περίπου σε έξι χρόνια” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαριάμης, ενώ χρησιμοποιώντας ηλιακό θερμοσίφωνα δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Το κόστος τοποθέτησης και αγοράς του ηλιακού θερμοσίφωνα, ωστόσο έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα παραδέχθηκε ο ίδιος.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα υγρού που θερμαίνει το νερό του σπιτιού ή ενός επαγγελματικού χώρου με τη χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται στις δύο υποκατηγορίες της διπλής και της τριπλής ενέργειας. Στην πρώτη περίπτωση, το σύστημα διαθέτει τη δυνατότητα λειτουργίας μέσω των δύο πηγών του ήλιου και του ρεύματος. Στη δεύτερη περίπτωση, στις δύο παραπάνω πηγές προστίθεται και το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος.

Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα προσφέρει πολλαπλά οφέλη καθώς σε σύγκριση με άλλα μέσα παραγωγής ζεστού νερού, όπως ο λέβητας πετρελαίου ή ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απολύτως οικολογικός, αφού δεν παράγει καμία ρυπογόνο ουσία και, συνεπώς, δεν έχει καμία βλαβερή επίπτωση στο περιβάλλον. Επιπλέον, συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη δωρεάν θέρμανση του νερού, μειώνοντας έτσι τα έξοδα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μίας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου. Τέλος, διαθέτει ταχύτατο χρόνο απόσβεσης του κόστους αγοράς, ενώ, με τη σωστή συντήρηση, η διάρκεια ζωής του συστήματος μπορεί να φτάσει έως και τα 20 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές οφείλουν να κάνουν έρευνα αγοράς, προτού προβούν στην επιλογή και την εγκατάσταση του θερμοσίφωνα, προτιμώντας επώνυμα προϊόντα και κυρίως αδειούχους τεχνίτες που να τους εμπιστεύονται, για να αποφύγουν προβλήματα όπως λάθη στην τοποθέτηση, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε καταστροφή της μόνωσης της κατοικίας τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος