Στρατηγάκης για Πανελλήνιες: “Τραγικό λάθος οι γονείς και τα παιδιά να κοιτάζουν το αύριο με τα μάτια του σήμερα” (video)

«Οι γονείς και τα παιδιά κοιτούν το αύριο με τα μάτια σου σήμερα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Στράτος Στατηγάκης, αναφορικά με τον τρόπο που επιλέγουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων την σχολή όπου θα φοιτήσουν, γεγονός που είναι «τραγικό λάθος».

Όπως επισήμανε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας στην εκπομπή «Από τις έξι» οι μαθητές δεν μπορούν να καταλάβουν ότι “σε 10 χρόνια τα πράγματα δεν θα είναι έτσι όπως είναι σήμερα. Είναι ένα βασικό, πρώτο λάθος. Το δεύτερο λάθος είναι ότι βάζουν την επαγγελματική αποκατάσταση ως πρώτη προτεραιότητα. Τα δεδομένα αλλάζουν τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα” ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης για το πώς επιλέγουν τις σχολές οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τους πίνακες που παρέθεσε ο ειδικός για να δείξει τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις βάσεις σε πανεπιστημιακές σχολές, οι αλλαγές στις βάσεις των σχολών είναι μεγάλες την τελευταία δεκαετία. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και στο μακρινό 2009, την τελευταία χρονιά πριν από την κρίση. «Τότε χτιζόταν όλη η Ελλάδα και τα παιδιά σκεφτόταν ότι θέλουν να γίνουν πολιτικοί μηχανικοί. Επιλέγανε μαζικά αυτές τις σχολές γι’ αυτό και ήταν τόσο ψηλά οι βάσεις. Μετά ήρθε η κρίση, με αποτέλεσμα να μειωθεί τρομερά η βάση της σχολής…

Όσον αφορά τη βάση του Παιδαγωγικού Αθήνας που είχε εκτοξευθεί το 2009 στα 18836 μόρια, με αφορμή τη δημιουργία των Ολοήμερων δημοτικών σχολείων ο κ. Στρατηγάκης είπε: «Ξέρετε πόσοι διορισμοί δασκάλων έγιναν από το 2013 μέχρι σήμερα, ούτε ένας! Άρα οι άνθρωποι που επιλέγουν μια σχολή με βασικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση κάνουν λάθος. Το βασικό κριτήριο είναι τι μου αρέσει και αυτό θα μου επιτρέψει να γίνω καλός και ο καλός επαγγελματίας θα έχει μέλλον, ενώ ο κακός επαγγελματίας δεν θα έχει στον ήλιο μοίρα. Η βάση δεν έχει καμία σχέση με την αξία της σχολής. Η βάση εκφράζει μόνο ένα μέγεθος, τη ζήτηση της σχολής».

Ξεκινούν τα ειδικά μαθήματα – Πότε τελειώνουν τα ΕΠΑΛ

Με αφορμή το πέσιμο της αυλαίας των Πανελληνίων Εξετάσεων σήμερα ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι «φέτος για πρώτη φορά οι μαθητές θα πάρουν τους βαθμούς τους με sms. Αν είναι καλή θα έχουμε και χαρά. Αυτό που πρέπει να αρχίσει να απασχολεί τώρα τα παιδιά είναι η επιλογή σπουδών που θα κάνουν». Και όπως διευκρίνισε: «Οι πανελλαδικές τελειώνουν για τα ΕΠΑΛ στις 28 του μήνα. Έχουμε την εξέταση στα ειδικά μαθήματα που διαρκέσει από 29 Ιουνίου μέχρι της 12 Ιουλίου».

Σχολιάζοντας το θέμα για τις βαθμολογίες που σπέρνουν πανικό στα παιδιά ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας τόνισε: «Κάθε χρόνο όταν υπάρχει μια αποτυχία της τάξεως του 70 – 90%, το να έρθει μια πληροφορία από ένα βαθμολογικό κέντρο ότι 8 στους 10 μαθητές είναι κάτω από τη βάση δεν είναι καμία έκπληξη. Από την άλλη, στα βαθμολογικά κέντρα πηγαίνουν γραπτά από κάποιους νομούς, οπότε στο ίδιο βαθμολογικό κέντρο μπορεί να υπάρχουν γραπτά από διαφορετικούς νομούς. Δεν είναι αξιόπιστο το δείγμα που έχει ένα εξεταστικό κέντρο. Με λίγα λόγια ψυχραιμία, μην ακούτε όλους αυτούς που μιλάνε για καταστροφή. Θα βγούνε οι βαθμοί και θα δείτε τι κάνατε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος