Στους καταρράκτες της Ορέσκειας Σερρών

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάδειξης των τουριστικών προορισμών σε περιοχές που δεν είχαν σχετική ανάπτυξη στο παρελθόν, βοηθά στην προβολή άγνωστων διαδρομών στον Δήμο Βισαλτίας στις Σέρρες.

Το χωριό Δάφνη σε απόσταση περίπου τριάντα λεπτών από την πόλη των Σερρών, μόλις 20 χιλ. από την Νιγρίτα, κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες.

Στους βόρειους πρόποδες των Κερδυλίων, το χωριό Ορέσκεια βρίσκεται σε μια  περιοχή με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Πρόκειται για μία όαση δροσιάς, ομορφιάς, ένα κυριολεκτικά μνημείο της φύσεως, αλλά και βυζαντινούς θησαυρούς, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Τοσουνίδης, υπεύθυνος του τουριστικού προγράμματος στον Δ. Βισαλτίας. Μέσα στο  καταπράσινο τοπίο, ανάμεσα στα βράχια αποκαλύπτεται ένας μικρός καταρράκτης, που χύνεται σε μια φυσική βάθρα. Εκεί βρίσκουν δροσιά οι κάτοικοι της περιοχής. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που επικεντρώνεται στον πολιτισμό και την παράδοση οικισμών, προέβλεπε επίσης την διάνοιξη μονοπατιών και δρόμου που θα οδηγεί στα σημεία φυσικού πλούτου, ενώ έχει διαμορφωθεί και χώρος για την στάθμευση των οχημάτων.

Βόρεια και σε απόσταση περίπου ενός χλμ., υπάρχουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου, κάτω από τον οποίο υπάρχει λαξευμένο σε βράχο το ασκητήριο της Αγίας Μαρίνας.

Ένα σημείο στο οποίο η ιστορία συναντά τον θρύλο είναι το Κάστρο της Μάρως, που  καταγόταν από την οικογένεια Κατακουζηνού. Η αδελφή της Ελένη είχε παντρευτεί τον Δαυίδ Κομνηνό, τον τελευταίο αυτοκράτορα της Τραπεζούντος, που μετά την  Άλωση έμειναν στις Σέρρες. Η Μάρω σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε στην  Αδριανούπολη τον σουλτάνο Μουράτ Β΄ το 1435, ο οποίος της επέτρεψε να μείνει χριστιανή. Μετά τον θάνατο του Μουράτ Β’, το 1451, ο διάδοχος Μωάμεθ Β’ της επέτρεψε να επιστρέψει στην Σερβία, από όπου καταγόταν ο πατέρας της και της δόθηκε η κωμόπολις της Έζοβα- Έζιοβα, η  σημερινή Δάφνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος