Στους εισαγγελείς του Μπέργκαμο κατέθεσε ο Κόντε για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

Την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε ρωτήθηκε από την Εισαγγελία του Bergamo στο πλαίσιο της έρευνας και την περίοδο του εγκλεισμού για τα συμβάντα στην περιοχή του Bergamo και συγκεκριμένα για τα χωριά του Alzano και Nembro.

Ο Κόντε ρωτήθηκε για τα γεγονότα εκείνων των μαύρων ημερών και ιδιαίτερα για την μη ανακήρυξη κόκκινης ζώνης στα δύο χωριά από την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη, όταν δηλαδή τα πρώτα στοιχεία ήδη έδειχναν μια ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων. Ο κ. Conte δήλωσε πως εκείνη την περίοδο η Περιφέρεια ζήτησε την επιμήκυνση της διάρκειας απομόνωσης για την κόκκινη περιοχή του Codogno, αλλά ουδέποτε ζήτησε να συμπεριληφθεί η περιοχή των χωριών Alzano και Nembro, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κυβερνήτης της Λομβαρδίας Fontana.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως για όλες τις αποφάσεις η Περιφέρεια της Λομβαρδίας ήταν πάντοτε πλήρως ενημερωμένη και πως είχε πάντοτε την δυνατότητα δικαιωματικά να αποκλείσει τις περιοχές της, κάτι όμως που δεν εφαρμόστηκε στις περιοχές του Bergamo μέχρι την ανακήρυξη της “κόκκινης” ζώνης που περιέλαβε όλη την Περιφέρεια της Λομβαρδίας και συνολικά 14 Επαρχίες του Ιταλικού Βορρά, κάτι που εν τέλει αποφασίστηκε μεταξύ 7 και 8 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Open, ο Πρωθυπουργός Κόντε κατέθεσε πως την τελευταία λέξη στην εφαρμογή κόκκινης ζώνης ήταν όντως δική του και πως, με βάση τα γεωγραφικά στοιχεία στην διάθεσή του, ο αποκλεισμός των δύο χωριών θα ήταν ‘ανέφικτος έως και αδύνατος’, εφόσον η εξάπλωση του ιού ήταν ραγδαία και αφορούσε την ευρύτερη περιοχή του Bergamo.

Ο ίδιος λοιπόν δήλωσε πως αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες για αυτή την απόφαση, την οποία και υπερασπίζεται – μια δυνατή και σπάνια δήλωση για τα Ιταλικά πολιτικά δεδομένα.

Να τονίσουμε πως δεν απαγγέλθηκε καμία κατηγορία από τους εισαγγελείς, οι οποίοι δήλωσαν πως από την Κυβέρνηση υπήρξε πλήρης συνεργασία και πως η διαδικασία αυτή έγινε στα πλαίσια έρευνας για τυχόν ευθύνες για μοιραία καθυστέρηση. Αυτό, ενώ παράλληλα οι συγγενείς των θυμάτων από CoViD-19 στην ευρύτερη περιοχή του Bergamo μιλούν για χαοτική διαχείριση.

Ενώ λοιπόν, ο πρωθυπουργός έκανε μια ανασκόπηση των πρώτων ημερών της υγειονομικής κρίσης, από την άλλη ο ίδιος στρέφει το βλέμμα του προς το μέλλον της Ιταλίας.

Σήμερα λοιπόν ξεκινά η συζήτηση εφ όλης της ύλης και για τα μέτρα αναβάθμισης της Ιταλίας (Stati Generali). Η πολυήμερη συνάντηση θα λάβει μέρος στην Villa Doria Pamphili της Ρώμης, κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα οικονομικά θέματα της χώρας με ειδική προσοχή στην επόμενη μέρα μετά την κρίση που προκλήθηκε από το CoViD-19. Σημαντικό γεγονός η παρουσία του Κυβερνήτη της Εθνικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, ο οποίος και θα παρευρεθεί αυτοπροσώπως και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων θα επέμβει διαδικτυακά και η Τρόικα, δηλαδή η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εθνικής Τράπεζας Christine Lagarde και η Διευθύντρια του IMF Kristalina Georgieva.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να πυροδοτήσουν σφοδρές κριτικές ειδικά από την αντιπολίτευση της Δεξιάς, η οποία και αρνήθηκε να παρευρεθεί στο κάλεσμα της Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για “μη ανάγκη πασαρέλας όταν πρέπει να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα για τον Ιταλικό λαό”.

Γενικότερα επικρατεί κλίμα προσοχής ως προς τα θέματα της συνάντησης, αλλά και την ίδια την πρωτοβουλία, η οποία φαίνεται από πολλούς ως μη αναγκαία κυβερνητική βιτρίνα εν καιρώ σκληρής κρίσης.

Για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός φαίνεται να θέλει αυτή η συνάντηση να κρατάει χαμηλό προφίλ. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, δεν θα υπάρξει δείπνο ή καθιερωμένες τελετές αλλά μόνο καφέ και σνακ.

Η συνάντηση αναμένεται να λάβει μέρος εν μέσω διαδηλώσεων στον εξωτερικό χώρο της Villa Pamphili και για αυτό το λόγο 700 άνδρες της αστυνομίας θωρακίζουν την περιοχή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από Ιταλία,Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος