Στον διεθνή χάρτη τεχνολογίας και καινοτομίας η Ελλάδα μέσω Beyond 4.0

Στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας σε διεθνή τεχνολογικό κόμβο φιλοδοξεί να συνεισφέρει στα επόμενα χρόνια η διεθνής έκθεση τεχνολογίας «Beyond 4.0» της ΔΕΘ-Helexpo AE, η οποία ξεκινά φέτος στα πρότυπα της MWC (Mobile World Congress) της Βαρκελώνης, με στόχο να αναδειχθεί σε ισχυρή περιφερειακή διοργάνωση, με απήχηση σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το όραμα για τη Beyond 4.0, η οποία έρχεται να «χτίσει» και πάνω στην ιστορική παρακαταθήκη της παλαιότερης έκθεσης «Infosystem» (σ.σ. διοργανώθηκε για τελευταία φορά το 2011, κλείνοντας τον κύκλο της στην 25η διοργάνωσή της), παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Tάσος Τζήκας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την 1η «Beyond 4.0», που θα πραγματοποιηθεί στις 14-16 Οκτωβρίου, με κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo  AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, γνωστοποίησε πως η έκθεση αναπτύσσεται στα περίπτερα 7,12,13,14 και 15. Αριθμεί δε 120 εκθέτες, εκ των οποίων οι 30 συμμετέχουν με εφαρμογές για έξυπνες πόλεις (Smart Cities) και οι 60 είναι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Οι άμεσες ξένες συμμετοχές προέρχονται από τις χώρες Κύπρο, Βέλγιο και Ιταλία, ενώ οι έμμεσοι εκθέτες από 10 χώρες.

Το παράδειγμα της Λισαβόνας και ο στόχος της Θεσσαλονίκης «να γίνουν δουλειές»
Πριν από κάποια χρόνια, η Λισαβόνα αποφάσισε να διαθέτει 5 εκατ. ευρώ ετησίως επί μια πενταετία, για να φιλοξενήσει το Web Summit, ένα τεχνολογικό γεγονός, που στόχο θα είχε να συγκεντρώνει στην πορτογαλική πρωτεύουσα τους κορυφαίους «παίκτες» της τεχνολογίας παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα της επένδυσης ήταν αρχικά αμφίβολο, αλλά το «στοίχημα» βγήκε.

Το Web Summit, που στις κατά καιρούς διοργανώσεις του έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Ιλον Μασκ (SpaceX, Tesla) κι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook, Istagram), έβαλε τη Λισαβόνα στον παγκόσμιο «χάρτη» της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπως επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο ιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers (IDGG), Μιχάλης Στάγκος, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της Beyond 4.0 «να γίνουν δουλειές».

Φέτος, η Θεσσαλονίκη επιδιώκει με τη σειρά της να επενδύσει σε μια διεθνή τεχνολογική έκθεση, που στόχο έχει να την καταστήσει σημείο αναφοράς στον χώρο της τεχνολογίας για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποδίδοντας και οικονομικά οφέλη: διοργανώσεις όπως η Web Summit στη Λισαβόνα ή η MWC στη Βαρκελώνη, που χαρακτηρίζονται ως «soft power» γεγονότα, προσελκύουν στην πόλη που τις φιλοξενεί 200.000 ή και 500.000 ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες, «κάτι που μπορεί να αφήσει εύκολα στην τοπική οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» όπως επισήμανε ο κ.Στάγκος, προσθέτοντας πως τόσο η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης, όσο και η ίδια η θεματική της έκθεσης, την καθιστούν ένα πρωτογενές εκθεσιακό γεγονός, αντί για αντίγραφο άλλων παρόμοιων διοργανώσεων.

Διεθνείς παίκτες, πρωτοπόροι στοχαστές, επιχειρήσεις αιχμής

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας και «επόμενο είναι να θέλουμε να προσελκύσουμε στην περιοχή, μέσα και από μια τεχνολογική έκθεση, διεθνείς παίκτες, πρωτοπόρους στοχαστές και επιχειρήσεις αιχμής».  Η ΔΕΘ, πρόσθεσε, κινούνταν ανέκαθεν στην αιχμή της τεχνολογίας και της καινοτομίας και ήταν φυσιολογικό να συμβαδίσει με τους ρυθμούς του αύριο, απότοκο των οποίων είναι η Beyond 4.0, ένας καινοτόμος θεσμός για την πόλη.

Aυτονόητη χαρακτήρισε την παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη νέα αυτή έκθεση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μετασχηματισμού του οικοσυστήματος των δήμων, αλλά και την ευτυχή συγκυρία των διαθέσιμων κονδυλίων για τις Έξυπνες Πόλεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το νέο ΕΣΠΑ.

Στη διοργάνωση του WMF (Web Marketing Festival) εντός της Beyond 4.0 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος. Οπως γνωστοποίησε, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα διασταυρώσουν «ξίφη» 15 νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου οι τρεις πρώτες να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο συνέδριο του WMF! Festival στο Ρίμινι της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2022.

Τέσσερις βασικοί τομείς, δύο fora με σημαντικές παρουσίες

Το κύριο θέμα της διοργάνωσης -«Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης»- θα αναπτυχθεί μέσω τόσο της ίδιας της έκθεσης, όσο και του φόρουμ BEYOND AI, στις 15 και 16 Οκτωβρίου στο περίπτερο 12, αλλά και μέσω εργαστηρίων που διοργανώνονται από νεοφυείς εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της Beyond 4.0 καλύπτει τέσσερις βασικούς τομείς: τον Τομέα Συνεδρίου, τον Τομέα Νεοφυών Επιχειρήσεων (startups), τον Τομέα Ερευνητικών Κέντρων & Πανεπιστημίων και τον Τομέα Εμπορικών Εταιρειών & Τεχνολογικών Ψηφιακών Εφαρμογών.

Στον τομέα Συνεδρίου θα φιλοξενήσει, εκτός από το BEYOND AI Forum (https://www.be4ond-expo.gr/wp-content/uploads/2021/10/Atzenda_Pav13-15-_F.pdf), και όλους τους συντελεστές της πληροφορικής και της Industry 4.0 μέσα από δύο ακόμα σημαντικά fora, τα οποία θα διοργανωθούν στις 14 και 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα: το Technology Forum (https://technology-forum.eu/) και το Industry 4.0 Forum (https://www.be4ond-expo.gr/wp-content/uploads/2021/08/INDUSTRY_4.0_2021-ver01.pdf). Παράλληλα, από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ (https://kede.gr/otaupdate/etisio-taktiko-synedrio-kede-thessaloniki-14-16-oktovriou-2021/ ) με θέμα «Ο κόσμος αλλάζει. Η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», που θα έχει στο επίκεντρό του τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, αλλά και τις προοπτικές των έξυπνων πόλεων.

Η είσοδος στην έκθεση, που θα λειτουργεί κατά τις ώρες 10.00-20.00  γίνεται με Green Pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης), ενώ για να πραγματοποιήσουν εγγραφή ως επισκέπτες στην Beyond 4.0 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο: https://www.be4ond-expo.gr/attend/registration/

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ