Στόχος κυβερνοεπίθεσης η EasyJet -Στον «αέρα» προσωπικά δεδομένα 9.000.000 πελατών

Την ώρα που η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές και του κλάδου των αερομεταφορών, η εταιρεία EasyJet ανακοινώνει ότι η πρόσβαση στα προσωπικά αρχεία εννέα εκατομμυρίων πελατών της έχει παραβιαστεί καθώς δέχτηκε «εξελιγμένη κυβερνο-επίθεση», η οποία προστέθηκε στα “ηλεκτρονικά εγκλήματα”,  που έχουν αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Εκτός από τις διευθύνσεις email και τα στοιχεία ταξιδιού, παραβιάστηκαν οι κωδικοί 2.208  πιστωτικών καρτών, αναφέρει η εταιρεία αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η επίθεση ίσως ξεκίνησε τον Ιανουάριο από χάκερ  που σίγουρα  επωφελούνται από τις ακυρώσεις πτήσεων, λόγω της εξάπλωσης του Covid-19.

“Οι εγκληματίες στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνδέσμους σε πλαστές ιστοσελίδες που κλέβουν προσωπικά δεδομένα”,  κατά την τακτική του ηλεκτρονικού “ψαρέματος”. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το BBC,  η Google αποκλείει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα καθημερινά σε χρήστες του Gmail.

“Όποιος έχει αγοράσει πτήση EasyJet συνιστάται να είναι πολύ προσεκτικός όταν ανοίγει email από τώρα και στο εξής”,  επισημαίνεται καθώς μηνύματα που φαίνεται να προέρχονται από την EasyJet, θα μπορούσαν να είναι ψεύτικα και να συνδέονται με κλωνοποιημένους ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί για να κλέβουν δεδομένα”.

Σύμφωνα με το GDPR (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων), εάν η EasyJet διαπιστωθεί ότι έχει χειριστεί εσφαλμένα δεδομένα πελατών, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 4% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Η British Airways είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο πελατών της παγιδεύτηκαν από χάκερ, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο ύψους  183 εκατομμυρίων £ και οι αποζημιώσεις στους πελάτες να ανέρχονται σε 3 δισ. £.

Πηγή:BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος