Στο στόχαστρο ασυνείδητων σπάνιος σπιζαετός

Όταν πυροβολούμε την φύση το αντίτιμο είναι υψηλό και ο λογαριασμός έρχεται πάντα στην πόρτα μας. Άλλο ένα περιστατικό θανάτωσης δια πυροβολισμού με θύμα ένα σπάνιο σπιζαετό, σημειώθηκε στην Κρήτη.

Σε μια αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό την Βασιλική του Δήμου Γόρτυνας, ένα αυστηρά προστατευόμενο αρπακτικό πουλί δολοφονήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, από κυνηγετικό όπλο, από σχετικά κοντινή απόσταση, όπως τεκμηριώθηκε από την νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις. Ο «Λάμπρος», όπως τον αποκαλούσαν ήταν μόλις πέντε μηνών και εντοπίστηκε από τα μέλη της LIFE Bonelli eastMed, χάρη στον δορυφορικό πομπό, που του είχε τοποθετηθεί. Ο Kώστας Δαμνιανάκης, που συμμετέχει στις δράσεις της ομάδος, αναφέρει ότι για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ο εισαγγελέας, με εντολή του οποίου διενεργείται προανακριτική εξέταση. Το συμβάν έχει περαιτέρω συνέπειες, καθώς ο σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο και η προστασία του εμπίπτει σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Ωστόσο, είναι αργά για το αρπακτικό, που το είδος του μετρά μόνο 15 ζευγάρια στην Κρήτη. Παλαιότερα ήταν πολύ κοινό θέαμα η πτήση των σπιζαετών στην ελληνική ύπαιθρο, όπου έχει σημαντική συνδρομή στην διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για προστατευόμενο είδος δηλαδή ως κινδυνεύον, απειλούμενο με εξαφάνιση.

Ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο των μετακινήσεων και την όποια προστασία της άγριας πανίδας στους αιθέρες γίνεται με την δακτυλίωση, την τοποθέτηση δορυφορικού πομπού, σημειώνει ο κ. Δαμνιανάκης. Το ίδιο εφαρμόζεται και σε άλλα είδη αρπακτικών πουλιών της Κρήτης, σε συνεργασία του Πανεπιστήμίου Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed.

Η φύση δεν είναι ιδιοκτησία  κανενός. Τι μπορεί να λεχθεί για «μια αδικαιολόγητη, αψυχολόγητη ενέργεια» που όπως την χαρακτήρισε ο κ. Δαμιανάκης «χρήζει επιστημονική προσέγγιση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος