Στο Ιράκ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι πολιτικοί στο Ιράκ διαπραγματεύονται σήμερα στη Βαγδάτη τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας, την ώρα που τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στις δύο ιερές πόλεις της χώρας, την Κερμπάλα και τη Νατζάφ.

Από την 1η Οκτωβρίου το Ιράκ συγκλονίζεται από τη χειρότερη κοινωνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το 2003 και η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε 420 ανθρώπους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP μέσω ιατρικών και αστυνομικών πηγών.

Στη Νατζάφ, η οποία εισήλθε στον κύκλο των βίαιων επεισοδίων μετά την πυρπόληση την Τετάρτη του προξενείου του Ιράν, διαδηλωτές εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται στη διάρκεια της νύκτας μπροστά από το μαυσωλείο του ιμάμη Αλί, όπου άνδρες με πολιτικά πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους που πυρπόλησε ένα μέρος του κτιρίου.

Οι άνδρες αυτοί πυροβόλησαν με σκάγια και έριξαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Εδώ και πολλές ημέρες επικεφαλής των φυλών στη Νατζάφ προσπαθούν να διαπραγματευθούν μία λύση στην κρίση, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας ζήτησε τη βοήθεια της Βαγδάτης για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται ανίκανες να περιορίσουν.

Σήμερα οι επικεφαλής των φυλών ζήτησαν από τον Μοκτάντα Σαντρ και τους μαχητές της ταξιαρχίας της Ειρήνης να παρέμβουν, επεσήμανε το γραφείο του σιίτη ηγέτη. Μέχρι στιγμής ο Σαντρ, ο οποίος είχε βγάλει στους δρόμους της Βαγδάτης τον Οκτώβριο ένοπλους άνδρες του με την υπόσχεση να «προστατεύσουν» τους διαδηλωτές, δεν έχει απαντήσει.

Στην Κερμπάλα, πιο βόρεια, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύκτας μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών και δακρυγόνων.

Αλλού στο νότιο Ιράκ οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική εξουσία και το Ιράν, που στηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση, με τον ισχυρό Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί να βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Ιράκ.

Στη Βαγδάτη τα πολιτικά κόμματα συναντώνται για να βρουν τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι, ενώ οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων εξετάζουν έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα προωθήσει περισσότερο τους νέους πολιτικούς.

Όμως οι διαδηλωτές λένε ότι θέλουν περισσότερα. Επιθυμούν την κατάργηση του συστήματος βάσει του οποίου οι υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση κατανέμονται βάσει του δόγματος. Καταγγέλλουν επίσης το σύνολο της πολιτικής τάξης και τη διαφθορά εξαιτίας της οποίας έχει κατασπαταληθεί από το 2003 ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ του Ιράκ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος