Στο επίκεντρο των επενδυτών η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια και τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ


Η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5%, βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών, σήμερα Πέμπτη. Η BoE αύξησε το κόστος δανεισμού για 12η διαδοχική συνεδρίαση, αναφέροντας στο ανακοινωθέν της ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις ενώ ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε τις αυξήσεις, τον Δεκέμβριο του 2021.

Του Παντελή Μάνου

Ταυτόχρονα, οι εμπλεκόμενοι στις αγορές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 5% τον Μάρτιο.

Πάντως, η Fed θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία για να αποφασίσει εάν οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί ώστε να σταματήσει τον κύκλο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Σ΄αυτό το οικονομικό περιβάλλον, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,64%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,17%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,25%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 1,18% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι χαμηλότερα σε ποσοστό 0,63%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 72 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.122,46 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,77%.

Ομόλογα

Νέα σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 10μονάδες βάσης, στο 2,19%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 7 bps στο 4,10% και του 10ετούς ελληνικού κατέρχεται στο 3,97% παρουσιάζοντας μείωση κατά 8 μονάδες βάσης.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Υποχωρούν και σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου,
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,30%, στα 71,22 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 1,14%, βρίσκεται στα $75,54.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και την βρετανική λίρα, ενώ υποχωρεί σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0903 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος