Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις (αποστολή)

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, Φάνης Παπαθανασίου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά  την χθεσινή συμφωνία  κατάπαυση του πυρός. Στρατιωτικοί αναλυτές εικάζουν οτι ακόμη οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν ενημερωθεί για την κατάπαυση και δεν έχουν λάβει εντολές.

Η συμφωνία  είναι αποτέλεσμα  διαπραγματεύσεων πολλών ημερών  ώστε να επιτραπεί στις κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν σε βάθος μια ζώνης 32 χιλιομέτρων  νότια των συνόρων της Τουρκίας. Μένει να  φανεί το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή. Πως θα γίνει η αποχώρηση των Κουρδών και πως θα δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 13 σημεία και το βασικό  είναι ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με τους αρχικούς σχεδιασμούς για τη ζώνη ασφαλείας. Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία είχε διαμηνύσει στην Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει βαθύτερα των 5 έως 10 χιλιομέτρων εντός του Συριακού εδάφους. Διαφαίνεται ότι αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης  στο Σότσι κατά τη μετάβαση την επόμενη εβδομάδα, του προέδρου Ερντογάν για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν . Ενδεχομένως, σύμφωνα με πληροφορίες , στη συνάντηση να  παραστεί και ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι προηγουμένως, αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία της με τις ΗΠΑ να διακόψει την επιχείρηση και να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων”, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Μέχρι  χθες το βράδυ συνεχίστηκαν  οι εχθροπραξίες  στη Ρας Αλ Αιν μεταξύ Κούρδων Σύρων και Τούρκων  κομάντο και υπήρχαν συμπλοκές  σώμα με σώμα.

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται  και σήμερα το πρωί στη Ρας αλ Άιν, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μία ημέρα παρά  την ανακοίνωση της αναστολής της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία για διάστημα 120 ωρών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τη γραμμή των 30-35 χιλιομέτρων, στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς μετα τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζέιμς Τζέφρι είπε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία καθόρισαν από κοινού ότι η έκταση της «ασφαλούς ζώνης» είναι ταυτόσημη με την περιοχή επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, σε μια περιοχή που απέχει χονδρικά 3ο χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε ένα κεντρικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.

«Τώρα, οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και με τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την [πόλη] Μάνμπιτζ , δυτικά του Ευφράτη», συμπλήρωσε. «Το εάν και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη από την Τουρκία “ασφαλή ζώνη” δεν συζητήθηκε λεπτομερώς», ανέφερε ο Τζέφρι, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη περιοχή δεν ελέγχεται από τους Τούρκους».

Ακόμη, ο ειδικός απεσταλμένος είπε πως η Άγκυρα υποσχέθηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία «για μεγάλο διάστημα».

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Κούρδοι. Ενστάσεις από τη Δαμασκό, η οποία χαρακτηρίζει ασαφή την αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας. Διαφωνεί με την ιδέα του αυτόνομου Κουρδιστάν, καθώς -οπως τονιζει- δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του, τονίζοντας ότι εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Tην αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, καλωσόρισε ο ΟΗΕ.  Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να τερματίσει οριστικά την επέμβασή της στη Συρία

«Απάτη» χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, οι Δημοκρατικοί, τονίζοντας ότι στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα σε συμμάχους και αντιπάλους, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο των Αμερικανών.

Η  Άγκυρα θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας  ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών. Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Αποστολή: Φάνης Παπαθανασίου

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική είδηση:Συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για πενθήμερη κατάπαυση πυρός στη β. Συρία-Δεσμεύσεις και από τους Κούρδους (video)

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος