Η επόμενη μέρα στην Ευρώπη μετά τη βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ, κυριαρχεί στην επικαιρότητα, γεγονός που αναπόφευκτα προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις ισπανικές εκλογές. Στο 36,9%, ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, κυμαινόταν στις 3 μετά από το μεσημέρι, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.
Στην εκλογική μάχη, που διεξάγεται και στη σκιά του αιτήματος για βρετανο-ισπανική συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ, οι Ισπανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, χωρίς να φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, και το ζητούμενο είναι οι συμμαχίες που θα επιδιωχθούν.
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Δώρα Μακρή μεταδίδει
Στο σύνολό τους οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί ( Ριβέρα, Ραχόι, Σαντσεθ, Ιγκλέσιας με σειρά που προσήλθαν να ψηφίσουν) ζήτησαν από τους Ισπανούς να μην απέχουν και να ψηφίσουν.
Παράλληλα με τα μέχρι σιγμής δεδομένα γνωρίζουν ότι δύσκολα θα υπάρξει αυτοδυναμία και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.
Ραχόι: ” Η Ισπανία θα έχει την κυβέρνηση που επιθυμούν οι πολίτες”
Σάντσεθ: “Πρόσκληση να ψηφίσουν οι πολίτες για να έχει νομιμότητα η επόμενη κυβέρνηση”.
Ιγκλέσιας: ” Κανείς δεν επιθυμεί για τρίτη φορά εκλογές”, τόνισε και επανέλαβε ότι τείνει χείρα προς τους Σοσιαλιστές να συνεργαστούν με τους Unidos Podemos.
Ριβέρα: Καλεί τους μετριοπαθείς να ψηφίσουν για να ξεμπλοκάρει η χώρα.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας σε όλη την Ισπανία και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Μία ώρα αργότερα στα Κανάρια νησιά. Στις 11.30 το βράδυ θα έχουμε σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα. Οι ισπανοί πάντα είναι γρήγοροι στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Ψηφίζουν περίπου 36,5 εκατ. Ισπανοί εντός και εκτός συνόρων. Οι εκτός συνόρων Ισπανοί είναι περίπου 2 εκατ. και ή ψηφίζουν σήμερα στα κατά τόπους προξενεία ή έχουν ήδη ψηφίσει ταχυδρομικά.
Εκλέγονται 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές. Η Γερουσία , αρχικά καθιερώθηκε ως θεσμός που θα ρύθμιζε στην ουσία τις υποθέσεις των 17 αυτόνομων περιοχών αλλά κατέληξε να έχει έναν ρόλο λιγότερο ουσιαστικό.
Μάλιστα από πολλούς θεωρείται ως ” νεκροταφείο ελεφάντων” καθώς στην ουσία οι γερουσιαστές είναι πρώην δήμαρχοι, βουλευτές ή πολιτικοί που έχουν αποσυρθεί. Ομως είναι σε θέση να μπλοκάρουν το νομοθετικό έργο της Βουλής. Γι αυτό έχει σημασία ποιος πλειοψηφεί στη Γερουσία.
Η απόλυτη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι 176 έδρες. Ομως όλες οι προβλέψεις των δεκάδων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα την εξασφαλίσει. Γι αυτό θα απαιτηθούν μετεκλογικές συνεργασίες.
Η μόνη σίγουρη ημερομηνία είναι η 19η Ιουλίου που θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι το 62% της σύνθεσης της προηγούμενης Βουλής αποτελούνταν από νέα πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ πριν εκλεγεί. Κι αυτό οφειλόταν στα δύο νέα κόμματα που πρόεκυψαν σπάζοντας τον δικομματισμό που επί δεκαετίες εναλλάσσονταν στην εξουσία.
Τα ευτράπελα των ισπανικών εκλογών
Σε χωριό της Ριόχα το εκλογικό κέντρο άνοιξε στις 9 το πρωί και στις 9.2 λεπτά είχε ήδη κλείσει γιατί είχε μόνο 6 κατοίκους!
Ψηφοφόρος στη Μαδρίτη, ψήφισε ντυμένος σπερματοζωάριο και φορώντας γυαλιά ηλίου.
Μία πρώην υπουργός των σοσιαλιστών η Κάρμε Τσακόν είναι σήμερα μέλος εφορευτικής επιτροπής σε εκλογικό κέντρο!
Στη Βαλένθια, μέλος της εφορευτικής επιτροπής δεν παρουσιάστηκε. Πήγαν όμως τα δύο του παιδιά να δηλώσουν ότι έχει συλληφθεί και κρατείται στη …Λωρίδα της Γάζας! Η πληροφορία ελέγχεται!
Και πάλι στη Βαλένθια μία γυναίκα δεν παρουσιάστηκε στο εκλογικό κέντρο ως πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής διότι πρωί πρωι μπήκε στο μαιευτήριο και έτεκε τέκνο!
Σχετική είδηση:Ισπανία: Εκλογές στη σκιά του Brexit (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος