Στις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού, αλλά και στις προκλήσεις αναφέρθηκε η Σ. Ζαχαράκη

Στις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού, αλλά και στις προκλήσεις, ενόσω συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμών στη χώρα μας και σε χώρες επισκεπτών, αναφέρθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου τουριστικής προβολής της Καλαμαριάς, στον παραλιακό θερινό κινηματογράφο «Αύρα». «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να διευρύνουμε τις αγορές μας στον τουρισμό, για να έχουμε περισσότερους επισκέπτες και ποιοτικότερες υπηρεσίες» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.
Η υφυπουργός ανέφερε ότι λόγω της επίδρασης της πανδημίας, η φετινή χρονιά θα είναι «ένας τουριστικός μαραθώνιος», ωστόσο επεσήμανε ότι από το υπουργείο Τουρισμού και την κυβέρνηση γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες και επαφές με εγχώριους, αλλά και ξένους τουριστικούς φορείς, με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και για να απολαύσουν φέτος ποιοτικές διακοπές στη χώρα μας και οι Έλληνες, αλλά και ξένοι επισκέπτες. «Εμείς θα μιλάμε για καλύτερη χρονιά, θα συνεχίσουμε βήμα – βήμα, για να το πετύχουμε» πρόσθεσε.

Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι ο γενικός μέσος όρος κρατήσεων κατά το τριήμερο που πέρασε ήταν στο 35-40%, αλλά σε περιοχές όπως οι Σποράδες και σε άλλα νησιά, έφτασε και ξεπέρασε το 85%. Εκτίμησε ότι από την 1η Ιουλίου αναμένεται «εκθετική» αύξηση, με έμφαση μετά την 15η Ιουλίου, ενώ χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός, ότι φέτος υπάρχουν περισσότερες πτήσεις προς τη χώρα μας, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη. Είναι δε, πιθανό το ενδεχόμενο «κρατήσεων της τελευταίας στιγμής», αλλά και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
«Ο στόχος είναι κοινός για όλους μας. Η αξιοποίηση των αναρίθμητων πλεονεκτημάτων του τόπου στο βέλτιστο δυνατό, που θα πυροδοτήσει μια δυναμική ανάπτυξη, με όρους βιωσιμότητας και ασφάλειας» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη και συνέχισε: «Μιλάμε για τον βιώσιμο τουρισμό, με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και σε όσα πρέπει να συμβούν, αλλά με όρους βιωσιμότητας, με μέθοδο και συνέπεια».
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργού Τουρισμού, τόσο με επαφές στο εξωτερικό, όσο και με άλλα υπουργεία και φορείς για να λυθούν προβλήματα όπως αυτά που δημιουργούνται στο σταθμό του Προμαχώνα. «Μας ενδιαφέρει η καλή πρώτη εικόνα» είπε η κ. Ζαχαράκη και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να διευθετηθεί το ζήτημα των ουρών και των περισσότερων λωρίδων. «Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις μια πρώτη καλή εμπειρία για τη χώρα και πόσο αυτό μπορεί να χαρακτηρίσει και την παραμονή σου. Όλα τα υπουργεία παραμένουν στοχευμένα για να διευκολύνουν αυτή τη διάβαση».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό που είναι σε διαβούλευση ως την Παρασκευή και κάλεσε φορείς και πολίτες να καταθέσουν προτάσεις.

Η υφυπουργός επεσήμανε ακόμη, ότι έμφαση θα δοθεί και στην κατάρτιση του δυναμικού του τουρισμού, με το πρώτο πρόγραμμα μέσα στο έτος από ευρωπαϊκούς πόρους, να αφορά την μετεκπαίδευση  5000 ατόμων ως στο τέλος του 2021, με στόχο τα επόμενα 2 + 2 χρόνια ο αριθμός να ξεπεράσει τους 20000. Τέλος, χαιρέτισε την προσπάθεια του δήμου Καλαμαριάς για το επιχειρησιακό σχέδιο τουριστικής προβολής της. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, τόσο για την Καλαμαριά, όσο και για ολόκληρη τη Μακεδονία» είπε η κ. Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Είναι ένα σήμα απλό, σε ταξιδεύει για να ακούσεις την ιστορία, το αφήγημα. Το σήμα πρέπει να μένει, να μπορείς να το ανακαλέσεις στη μνήμη. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Δίνετε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα».
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακτήσει και να βελτιώσει τη θέση της χώρας μας στον τουρισμό, υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης.
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για να ανακτήσει αλλά και να βελτιώσει η χώρα μας τη θέση της στη «βαριά» βιομηχανία, τον τουρισμό, με        διαρκή διεύρυνση των τουριστικών προορισμών της τουριστικής σεζόν» υπογράμμισε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.
«Αναπτύσσουμε υπερπροσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία, θέτοντας πάνω από όλα την ασφάλεια των συμπολιτών, αλλά και των επισκεπτών μας και ακούγοντας ταυτόχρονα, τα αιτήματα επιχειρηματιών και εργαζόμενων του κλάδου».
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις προοπτικές της Καλαμαριάς ως τουριστικού προορισμού, σε σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό, τη θάλασσα, τις ναυταθλητικές δραστηριότητες και χαιρέτισε τη συλλογική προσπάθεια για την παρουσίαση ενός συνεκτικού σχεδίου τουριστικής προβολής του δήμου.
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επεσήμανε ότι είναι επιθυμητή η τουριστική ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Καλαμαριάς έχει τέτοια χαρακτηριστικά, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, υπογράμμισε ότι είναι αξιόλογες οι όποιες κινήσεις γίνονται για την τουριστική προβολή με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού, αλλά «θα πρέπει να γίνονται και από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα βήματα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας, δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, κ.ά..

Παρουσίαση του επιχειρησιακό σχέδιο τουριστικής προβολής Καλαμαριάς – Δηλώσεις δημάρχου Καλαμαριάς, αντιπεριφερειαρχών

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το σήμα τουριστικής προβολής της πόλης «KalaMARia  – Thessaloniki», με τη συλλαβή «MAR» σε γαλάζιο χρώμα και με την παρότρυνση «Sea More», καθώς και τα τουριστικά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, τόποι μνήμης της Καλαμαριάς, το θαλάσσιο μέτωπο με τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κ.ά..

«Στηριζόμαστε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας, που δεν είναι άλλα από τις φυσικές ομορφιές. Όπως χαρακτηριστικά λέω, η Καλαμαριά είναι μισό νησί. Τα εξίμισι χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτουμε, είναι το μισό της Καλαμαριάς» είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης και πρόσθεσε: «Έχουμε τον πολιτισμό μας, τους συλλόγους μας, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να γίνουν οργανωμένα κάποια βήματα. Βρήκαμε εδικούς, δημιουργήσαμε μια επιτροπή εξωστρέφειας η οποία ξεπέρασε χρώματα, κόμματα, φορείς, αφετηρίες. Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του».
Το επιχειρησιακό σχέδιο τουριστικής προβολής  του δήμου Καλαμαριάς, παρουσίασαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Tourism Plus, Νίκος Σαπουντζής, ο επιστημονικός συνεργάτης της, Θανάσης Δερμετζόπουλος και ο πρόεδρος της Colibri, Χρήστος Χέλμης.
«Από το 2015 που ανέλαβα τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, ως το 2021 σήμερα, ένα κατάλαβα: Ότι τις μεγάλες τομές και τα αποτελέσματα τα φέρνει η συνεργασία», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και πρόσθεσε: «Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε ιδέες, σε προτάσεις για να τις υλοποιήσουμε».

«Να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό αφήγημα για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου» πρότεινε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος και αναφερόμενος στο σχέδιο της Περιφέρειας για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου (με ένα μεγάλο μέρος του να βρίσκεται στην Καλαμαριά) συνέχισε: «Η ΠΚΜ έχει αποκτήσει τεχνογνωσία και εντάσσει τις δράσεις του τουρισμού κάθε περιοχής, για να δημιουργήσουμε συνεργατικά, το κοινό αφήγημα του μέλλοντος».

Η αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο δεν αφορά μονάχα την Καλαμαριά, αλλά «την πόλη, όλη» και επεσήμανε ότι υπάρχει «μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά» στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. «Θα αναπτύξουμε μια ουσιαστική και μόνιμη συνεργασία για την προβολή του προορισμού, θα συνεργαστούμε με όλους τους δήμους σε αυτό. Θα χαρτογραφήσουμε μια τουριστική στρατηγική προς όφελος των συμπολιτών μας και των επισκεπτών μας» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος