Στην Βέροια η έκθεση “Επαναcύσταση ’21: Μακεδονία” 

Όλο το χρονικό της Επαναστάσεως του 1821, έγγραφα, όπλα, αρχεία,  παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενείται στον δεύτερο όροφο του Χώρου Τεχνών, στην Βέροια, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βεροίας, σε συνεργασία με τον Ναουσαίο  συλλέκτη Τάκη Μπάιτση και την Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλεως, διέθεσαν το σπάνιο υλικό από όπλα, ενδυμασίες Μακεδομάχων και σπάνιες εκδόσεις Ελλήνων λογίων της εποχής του Διαφωτισμού, επισημαίνει η Νικολέττα Ζυγούρη, επιμελήτρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Ένας από τους  σπάνιους θησαυρούς όπως αναφέρει η κ. Ζυγούρη είναι τα “Ενθυμήματα του στρατηγού Κασομούλη”, όπως επιγράφονται τα απομνημονεύματά του, που καταλαμβάνουν 2701 χειρόγραφες σελίδες και εκδόθηκαν σε τρεις τόμους υπό την επιμέλεια του Γ. Βλαχογιάννη. Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης έγγραφα από το αρχείο του Εμμανουήλ Παπά, που  παρουσιάζονται για πρώτη φορά και όπλα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Επίσης, επισημαίνεται η μεγάλη συμβολή των Μακεδόνων, Τσάμη Καρατάσου, Αγγελή Γάτσου και Ζαφειράκη Λογοθέτη, τόσο στην πνευματική προετοιμασία του αγώνα, όσο και στον ξεσηκωμό. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια από αρχοντικά της Μακεδονίας, τεκμήρια και εκδόσεις λογίων Μακεδόνων, που προηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση, ένα ταξίδι στην ελληνική ιστορία του αγώνα για την επανασύσταση ενός έθνους, που αξίζει να την επισκεφτούν όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα, έως και τις 30 Ιουνίου του 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος