Στην τελική ευθεία η εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Στην τελική ευθεία υλοποίησης στην ΕΕ, μπαίνει η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέσπιση του Πράσινου Πιστοποιητικού Υγείας καθώς μετά από σημερινή πρωινή και πολύωρη διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολιτικές ομάδες αναμένεται να υπερψηφίσουν το απόγευμα την χρήση του, επιταχύνοντας μάλιστα την εφαρμογή του από τις αρχές του καλοκαιριού.

Το πιστοποιητικό εργαλείο για την κανονικότητα

Το πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την κυκλοφορία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα υιοθετηθεί από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες να κυκλοφορούν, να ταξιδέψουν χωρίς εμπόδια στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να επανέλθει και η οικονομική δραστηριότητα τόνισε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, σημειώνοντας πως αυτό θα βασιστεί στην εξάλειψη τυχόν διακρίσεων και στην προστασία των προσωπικών ,ενώ θα είναι διαθέσιμο για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Με αυτόν τον τρόπο, διευκρίνισε ο ίδιος, θα διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με ένα ασφαλές εργαλείο, η τεχνολογική επεξεργασία του οποίου έχει προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με ελάχιστη χρήση προσωπικών δεδομένων.

Να μειωθεί το κόστος των τεστ

Όσον αφορά την προσβασιμότητα και την προσιτότητα του πιστοποιητικού, ο Ντιντιέ Ρέιντερς είπε, ότι θα πρέπει το πιστοποιητικό να είναι δωρεάν και οι τιμές για τα τεστ να είναι επίσης προσιτές για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα γίνει, όπως εξήγησε, μέσω του κοινού μηχανισμού προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο στόχος είναι να αγοραστούν πάνω από 40 εκατομμύρια γρήγορα τεστ αντιγόνων και ενδεχομένως και περισσότερα. «Εννοείται», συμπλήρωσε ο Επίτροπος, «ότι δεν θα επιτρέψουμε στην ομαλότητα ήδη από φέτος το καλοκαίρι με στόχο να περιοριστεί ο ιός, θα πρέπει να παραμείνουν κάποια μέτρα περιορισμού αλλά θέλουμε να δώσουμε με το πιστοποιητικό, κίνητρα στους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει ενός διαλειτουργικού και αξιόπιστου εργαλείου».

Η πορτογαλική Προεδρία

«Με την έγκριση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού και την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του στην αρχή του καλοκαιριού θα διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία έτσι ώστε να μπορούν να επανέλθουν οι φοιτητές, τουρίστες και επαγγελματίες με μία αίσθηση κανονικότητας και να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες» τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Πορτογαλικής Προεδρίας κα Άννα Πάουλας Ζαχαρίας.

Να διασφαλιστεί η αρχή της εμπιστευτικότητας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και εισηγητής του Πιστοποιητικού κ. Χουάν Φερνάντοο Αγκιλάρ υπογράμμισε πως «θέλουμε να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους θέλουμε να διασφαλίσουμε την αρχή της εμπιστευτικότητας, το απόρρητο των πληροφοριών και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποθήκευση των δεδομένων από κάποια κεντρική ευρωπαϊκή αρχή παρά μόνο από την αρμόδια υγειονομική αρχή». Τα δεδομένα αυτά δεν θα μπορούν σύμφωνα με τον ίδιο να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο, όπως π.χ στο θέατρο ή σε δημόσιους χώρους αλλά μόνο για τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε και θα οδηγήσει στην επανένωση στην ουσία της ΕΕ και του χώρου Σέγκεν και βέβαια θα έχουν χρονικά περιορισμένη χρήση». Το πιστοποιητικό στην ουσία, σημείωσε, θα βάλει «ένα τέλος σε αυτό το χάος των μέτρων και θέλουμε ένα ενιαίο, ένα ομοιογενές πιστοποιητικό το οποίο θα είναι ίδιο και θα ισχύει σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε να σταματήσει πλέον η κακοφωνία τον ετερογενών μέτρων και των επιπλέον και των διαφορετικών μέτρων».

Οι θέσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών

«Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό πρόταση με τη σφραγίδα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί τον κοινό δρόμο για ασφαλή επανεκκίνηση. Και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σειρά τροπολογιών που στοχεύουν σε ασφαλείς και εύκολες μετακινήσεις ζήτα την ταχεία εφαρμογή του πιστοποιητικού την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση του κανονισμού στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί αναγκαία ανάσα στον τουριστικό κλάδο που έχει πληγεί καίρια πριν το καλοκαίρι, τόνισε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Ελίζα Βόζενμπεργκ στην εισήγηση της κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Σημείωσε παράλληλα ότι με την εφαρμογή του πιστοποιητικού θα αποκατασταθούν άμεσα οι διασυνοριακές μετακινήσεις διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα κράτη-μέλη δεν θα επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμός μετά την εφαρμογή του. Προειδοποίησε παράλληλα ότι «δεν έχουμε περιθώρια για μία ακόμη χαμένη τουριστική περίοδο το πράσινο πιστοποιητικό μπορεί να συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή ανάκαμψη για αυτό οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τα κράτη-μέλη αμέσως μετά τη σημερινή ψηφοφορία πρέπει να είναι σύντομες και στοχευμένες στο αμοιβαία αποδεκτό πλαίσιο με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών όπως εγγυάται το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επαναφέροντας τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές ελευθερίες και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες της πανδημίας»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης καλωσόρισε την πρόταση της επιτροπής για ένα κοινό αξιόπιστο πιστοποιητικό με γνώμονα την ασφάλεια όλων, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελεύθερη κυκλοφορία που είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ένωσης, για αυτό «πρέπει ως νομοθέτες να διασφαλίσουμε ότι το πιστοποιητικό δεν θα εισάγει νέους ελέγχους στα σύνορα και νέες διακρίσεις. Θέλουμε επίσης να δούμε τον κανονισμό που να εγγυάται τα πιστοποιητικά που θα ισχύουν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο για ιατρική χρήση».

Διευκρίνισε επιπλέον πως το πράσινο πιστοποιητικό δεν είναι η μαγική συνταγή αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας με εμβολιασμούς και θεραπείες» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την Προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων.

Την αντίθεση του στην δημιουργία του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «επιχειρείται να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς τα σχολεία, δικαιολογείται επίσης το καθεστώς λάστιχο που οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών με αύξηση των κρουσμάτων, ενώ απαλλάσσεται από την ευθύνη ο κρατικός μηχανισμός για θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας».

Σημείωσε δεν ότι «επιλέγεται να αγνοηθούν οι επισημάνσεις του Π.Ο.Υ και ευρωπαϊκών επιστημονικών ενώσεων που υπογραμμίζουν ότι δεν αποδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει την διασπορά . Είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος των δικαιωμάτων και της υγείας των πολιτών. Είμαστε αντίθετοι στα πιστοποιητικά γιατί προσθέτουν έναν μηχανισμό ελέγχου και φακελώματος σε παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος