Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (video)

Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ψήφισαν συνολικά 296 βουλευτές. Επί της αρχής, «ναι» ψήφισαν 288 βουλευτές , 7 ψήφισαν «όχι», και υπήρχε ένα «παρών».

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν δικαιολογημένα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μουζάλας και η Κυριακή Μάλαμα

Την ίδια συντριπτική πλειοψηφία των θετικών ψήφων των βουλευτών είχαν και όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 86 βουλευτές υπερψήφισε όλα τα άρθρα ενώ δήλωσε «παρών», μόνο στο άρθρο 4 που αφορά στον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.

Για ιστορική διακομματική συναίνεση μίλησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι εξ αρχής είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος που «θα πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό».

Ο κ.Μητσοτακης εξήγησε ότι οι διατάξεις ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία: Την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων. Το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς, ενώ αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις μετά από σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά.

Οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών έριξαν την αυλαία στη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε τις τελευταίες βελτιώσεις κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου.

Κάλεσμα σύμπνοιας και ενότητας απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Αναφέρθηκε και προσωπικά στο Γιάννη Βαρουφάκη, τον επικεφαλής του μόνου κόμματος, που είχε δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. “Είναι σημαντικό, παρά τις ατέλειες να ψηφιστεί απ΄όλους” τόνισε και “Είναι χρέος της Ελλάδας απέναντι στα παιδιά της”.

Για “κομματικό κοστούμι απέναντι στον απόδημο ελληνισμό”, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει τους απόδημους ως “κομματικό εργαλείο”

Θετική ψήφο δίνει το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

“Είναι μια αρχή, παρά τις ενστάσεις μας και τις επιφυλάξεις μας δίνουμε θετική ψήφο” είπε στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

“Η θετική μας ψήφος, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την Ελλάδα που μεγαλώνει, για τα εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές και διάφορα άλλα γλυκανάλατα”, επεσήμανε στην ομιλία του ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε διορθώσεις και δέχτηκε προτάσεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

“Ικανοποιούμε ένα κατοχυρωμένο, συνταγματικό αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι μια ιστορική στιγμή που δεν πρέπει να λείπει κανείς. Κάναμε τα πάντα για τη συναίνεση χωρίς τακτικισμούς και χωρίς συναλλαγές.”, είπε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η κυριότερη αφορά στη δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας περισσότερους από τρεις υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχονται από τους Έλληνες του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές. Επίσης, προβλέπεται η επικαιροποίηση κάθε 8 χρόνια αντί για 10 των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ορίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή, θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί των απορριπτικών αποφάσεων.

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος