Στην μετα-λιγνιτική εποχή η Δυτική Μακεδονία

ια πρώτη φορά η Ελλάδα κόβει πρώτη το νήμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή, με την έγκριση 1,635 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα εκατ. € αφορά την Δυτική Μακεδονία.

Η προσπάθεια ξεκίνησε από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους του υπουργείου Ανάπτυξης, προ διετίας. Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κασαπίδης, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας «Η χώρα επιβραβεύεται για την οργάνωση και τον σχεδιασμό στην έγκριση κονδυλίων, ειδικά για την “δίκαιη μετάβαση” και προγράμματα για την ανταγωνιστικότητα». Το πρώτο, που αφορά και την δυτική Μακεδονία, είναι για την  απολιγνιτοποίηση. Συγκεκριμένα 1,26 εκατ. € θα δοθούν στην Περιφέρεια Δ.Μ. και είναι τριπλάσιο από το συνολικό περιφερειακό πρόγραμμα. Τα κονδύλια θα πρέπει να απορροφηθούν μέσα στην επόμενη επταετία- οκταετία και είναι το διάστημα που δόθηκε παράταση για την απολιγνιτοποίηση.

Το επόμενο ερώτημα αφορά το είδος των επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Κασσαπίδη το πρόγραμμα προβλέπει τους άξονες για τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, στον τομέα των πράσινων ενεργειακών τεχνολογιών, της μεταποίησης και εμπορίου, τον αγροτικό, τον τουριστικό καθώς επίσης στην έρευνα και την εκπαίδευση,  με την δημιουργία περίπου 10.000 θέσεων εργασίας.  

Με αυτόν τον τρόπο η Δυτική Μακεδονία εγκαταλείπει το μονοθεματικό μοντέλο ανάπτυξης με κεντρικό άξονα τον λιγνίτη.

Ο κ. Κασσαπίδης δηλώνει την ετοιμότητα της Περιφέρειας να καταθέσει άμεσα μελέτες στο πρόγραμμα “δίκαιης μετάβασης”, με την δημιουργία ζώνης καινοτομίας, που θα εξαπλώνεται έως την Φλώρινα, τα Γρεβενά και την Καστοριά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στην δυτική Μακεδονία θα επιδοτούνται με το 70% της αξίας του έργου. Οι μελέτες θα αφορούν σε υποδομές, επί των οποίων θα δημιουργηθούν παραγωγικές δραστηριότητες, που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και εξ αυτού του λόγου επενδύσεις π.χ. σε φωτοβολταϊκά αποκλείονται.

Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο “λευκός δράκος” ο κ. Κασσαπίδης είπε πως αφορά την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου, που αποτελεί στόχο της Περιφέρειας. Το έργο «White Dragon» θα χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με ηλεκτρόλυση στη Δυτική Μακεδονία. Ήδη έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα δυο προγράμματα που αφορούν την τεχνολογία και θα ακολουθήσουν εκείνα για τις υποδομές που εντάσσονται στον “λευκό δράκο”. Η έγκριση σε δεύτερο χρόνο του “λευκού δράκου” εντάσσεται στο σκεπτικό της Κομισιόν να δώσει προτεραιότητα στην τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου για να αναπτυχθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να πέσει το κόστος παραγωγής των τεχνολογικών εξαρτημάτων που αφορούν το πράσινο υδρογόνο. Το πρόγραμμα αυτό ανέρχεται στα 8,063 δις € και αναμένεται να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επόμενη χρονιά.

Η Ελλάδα μέσω του πράσινου υδρογόνου θα αποκτήσει μοναδική τεχνολογία που έρχεται στην χώρα από τις ΗΠΑ και δεν υπάρχει παρά σε ελάχιστα κράτη όπως στην Γερμανία, την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΣΦΑ, επενδύει στην Δ. Μακεδονία με έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αγωγός της Ευρώπης που θα είναι έτοιμος και για την μεταφορά υδρογόνου. Ο αγωγός θα επιτρέψει τη διασύνδεση απομακρυσμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με μεγάλους καταναλωτές, όπως διυλιστήρια, βιομηχανικές μονάδες κ.λπ., αλλά και τη διασύνδεση με τα αντίστοιχα συστήματα γειτονικών χωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος