Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης “Όμικρον”

Θέμα χρόνου ήταν η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Ηρακλείου, με αφορμή το πρώτο κρούσμα που κατεγράφη στην Κρήτη.

«Οι αεροπορικές πτήσεις μίκρυναν και η απόσταση Γιοχάνεσμπουργκ – Αθήνα είναι μόλις εννέα ώρες. Το κρούσμα ένας επιχειρηματίας από το Γιοχάνεσμπουργκ με καταγωγή από τα Χανιά, έφτασε στην Ελλάδα μέσω μιας ευρωπαϊκής πόλεως. Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός εντοπισμού λειτούργησε γρήγορα, εντοπίστηκε άμεσα το κρούσμα, ανιχνεύτηκε η παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής απομονώθηκε και άρχισε η διαδικασία ιχνηλάτησης», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης. Ο σχετικά νέος άνδρας είναι υγιής δεν έχει βαριά συμπτώματα και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Το πως θα εξελιχθεί η μετάλλαξη και θα φανεί η επικινδυνότητά της θα κριθεί όταν θα αρχίσει να προσβάλλει μεγαλύτερες ηλικίες, που έχουν κάποιο ιστορικό.

Εν τω μεταξύ σε έρευνα του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπιστώνεται ότι η θνησιμότητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδος και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία αγγίζει τους 2.837 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Κρήτη τους 641. Αυτό δείχνει ότι η Κρήτη σε σχέση με την Βόρειο Ελλάδα έχει υποπενταπλάσια θνησιμότητα.

Ενδεικτικά, στην Αττική οι θάνατοι είναι 1452 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Όσο μικρότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό θνησιμότητας, όπως στην Κεντρική Μακεδονία.

«Τα στοιχεία αφορούν όλη την περίοδο της πανδημίας Παράγοντες που συντελούν στους αυξημένους θανάτους στις βορειότερες περιοχές θα μπορούσε να είναι ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους λόγω του ψύχους και το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. όμως αυτά ισχύουν και στην Αθήνα. Εκτός από τον εμβολιασμό τα αίτια των αυξημένων θανάτων είναι η κακή συμπεριφορά του κόσμου, με την μη τήρηση των μέτρων και η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία που λόγω της πίεσης δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, κάτι που ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία σε όλες τις χώρες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος