Στην Αθήνα ο Μισέλ Μπαρνιέ- Συνάντηση με Α. Τσίπρα (video)

Με τον πρώην επίτροπο και επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, συναντήθηκε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μπαρνιέ δεν αποκλείεται να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1130751189329633280

Τη σημασία της ενότητας των «27» αλλά και της καλής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά στο Brexit, χωρίς η διαπραγμάτευση να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά, τόνισε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Επισήμανε επίσης την ιδιαίτερη αξία της αλληλεγγύης των κρατών μελών της ΕΕ που εκφράστηκε για την Ιρλανδία, αλλά και πρόσφατα για την Κύπρο.

Η συζήτηση με τον Γάλλο διαπραγματευτή όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος ήταν «πολύ αναλυτική και ειλικρινής» μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προκειμένου «να διασφαλίσει ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα γίνεται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, σεβασμού στο ευρωπαϊκό δίκαιο και των κοινών συμφερόντων των κρατών μελών».

“Εμείς από την αρχή δεν θέλαμε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Δεν θέλαμε το μήνυμα να είναι ότι όποια χώρα φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τιμωρείται, γιατί αυτό που θέλουμε είναι τα κράτη – μέλη να παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς γιατί θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό όνειρο είναι ένα όνειρο που πρέπει να το υπηρετούμε για το καλό των λαών και των πολλών”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον κεντρικό διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1130761067846668288

Μπαρνιέ: Εργαζόμαστε για συντεταγμένο Brexit

Τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ΥΠΕΞ εξέφρασε ο Μισέλ Μπαρνιέ. Πρόκειται, όπως είπε, για μία δύσκολη διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκφράζοντας τη λύπη της ΕΕ για την απόφαση του Brexit, την χαρακτήρισε «lose lose» χωρίς «καμία προστιθέμενη αξία».

«Σεβόμαστε όμως», προσέθεσε, «την απόφαση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού και εργαζόμαστε με την υποστήριξη και της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν και τις ανησυχίες των επιχειρήσεων και των πολιτών καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία -και το αντίστροφο- τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να γίνουν σεβαστά».

«Εργαζόμαστε» επισήμανε ο κ. Μπαρνιέ «για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα τόσο της ΕΕ όσο και για να επιτύχουμε ένα Brexit το οποίο θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Αλλά και για να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit». Εξήγησε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία πολύ μεγάλη χώρα, μία φίλη χώρα, ένας γείτονας, εταίρος και σύμμαχος και αυτή την εταιρική σχέση οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε. Και με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχουμε συζητήσει τις προϋποθέσεις γι’ αυτή τη νέα εταιρική σχέση. Αλλά προϋπόθεση γι’ αυτή τη βάση εμπιστοσύνης είναι η Συμφωνία Αποχώρησης να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο».

Και κατέληξε: «Περιμένουμε τη νέα ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουνίου και είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναλάβει την ευθύνη».

ΠτΔ: Θέσατε «τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων»

«Υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε την Διεθνή Νομιμότητα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την θέση που πήρε ο τ.Επίτροπος και Επικεφαλής Διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την προετοιμασία και την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο ζήτημα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδίως στο ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μπαρνιέ ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «Υπερασπιζόμενος την Κύπρο στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην ουσία υπερασπισθήκατε το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Και θέσατε «τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων», θα μπορούσα να πω, διαμηνύοντας προς την Τουρκία το αυτονόητο: Ότι απαιτείται, από την πλευρά της, πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου διότι από αυτό εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος