Στη Βουλή το ν/σ για “Αναβάθμιση του Σχολείου”- Κ. Μητσοτάκης: Η επένδυση στην παιδεία όρος εθνικής επιβίωσης-Ομιλίες πολιτικών αρχηγών. Νέες κινητοποιήσεις (video)

Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν την Τετάρτη στη Βουλή με αφορμή την επιστροφή της διαγωγής των μαθητών στα σχολεία.

Με αίτημα να μην ψηφιστεί το “αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο”, όπως το χαρακτηρίζει, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποφάσισε για την Πέμπτη τρίωρη στάση εργασίας (τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού) και παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή.

Στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή καλεί και η ΟΛΜΕ, η οποία έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για την ίδια μέρα από τις 11.00 έως τις 14.00.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ, της ΟΙΕΛΕ, εκπαιδευτικών συλλόγων, του ΠΑΜΕ, σωματείων, φοιτητών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση της τροπολογίας για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων με κάμερες στα σχολεία.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο λιτός τίτλος του νομοσχεδίου δικαιώνει την ουσία του. Αναβάθμιση του σχολείου, υλική, δομική και θεσμική. Αλλά κυρίως αναβάθμιση ποιοτική. Αναμόρφωση των προγραμμάτων, εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού έργου σε νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια και μια σειρά από σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμιά μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι η επιδημία του κορονοϊού καθυστέρησε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά δεν εμπόδισε τον διάλογο με τους φορείς και τη δημόσια διαβούλευση. «Παρά τις ρητορικές εξάρσεις περί δημοκρατίας σε καραντίνα, η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός λειτούργησε και λειτουργεί και μπόρεσε στην περίπτωση αυτού του νομοσχεδίου να είναι και αληθινά παραγωγικός», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ήταν “κατάκτηση η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση” ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους, που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα. «Στη διάρκεια της κρίσης ο κόσμος της γνώσης στην Ελλάδα έδειξε πρωτοφανή προσαρμοστικότητα στις έκτακτες συνθήκες. Διδασκόμενοι αλλά κυρίως διδάσκοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Για να κάνουν πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, είναι μία κατάκτηση, δεν υποκαθιστά ούτε την αίθουσα, ούτε την τάξη, ούτε το αμφιθέατρο, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο θέμα της αξιολόγησης της συμπεριφοράς των μαθητών, δεν κάνουμε εκπτώσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα της διαγωγής μπορεί να αναγράφεται στους τίτλους σπουδών σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις 4.500 για πρώτη φορά μονίμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Για «συντηρητική και αντιπαιδαγωγική στροφή που θα μας φέρει πολλά χρόνια πίσω» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θεωρεί την Παιδεία «μια αρένα ιδιωτικών συμφερόντων και άκρατου ανταγωνισμού. Μία αποθέωση του ατομισμού και μια διαδικασία εξαντλητικής σωματικής και ψυχικής πίεσης για κάθε νέα και κάθε νέο».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αντί να καινοτομεί όπως διέδιδε, νομοθετεί απλά ξηλώνοντας το προοδευτικό νομοθετικό έργο και επαναφέροντας τις βασικές αρχές της αποτυχημένης προηγούμενης θητείας της υπό τον κ. Σαμαρά».

«Η επιστροφή στη διαγωγή κοσμία, στο εξεταστοκεντρικό σχολείο και στις πολυπληθείς αίθουσες διδασκαλίας, μόνο εκσυγχρονισμός δεν είναι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο εν μέσω της πανδημίας, για να προλάβει τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της εκπαίδευσης διαφωνεί».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο του νέου κοινωνικού συμβολαίου που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, στη νέα εποχή των μεγάλων κινδύνων αλλά και των μεγάλων ευκαιριών και καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ότι “μόλις σπατάλησε μία απ΄αυτές”. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «μπάλωμα» και όχι μεταρρύθμιση και δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ «καταψηφίζει το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι «Μέσα στην καταχνιά που οικοδομείτε, το δίλημμα για τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας για να μπορεί να αναπνεύσει είναι ένα: Σχολείο για λίγους και εκλεκτούς, καπιταλιστική βαρβαρότητα δηλαδή ή Παιδεία των ίσων και των πολλών, μια νέα κοινωνία, η σοσιαλιστική κοινωνία;”

Την ανάγκη να αναγράφεται η διαγωγή στους τίτλους σπουδών τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος καθώς όπως τόνισε πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι κάθε ενέργειά τους έχουν και κάποιο αντίκτυπο.

Τροπολογίες

Τις βουλευτικές τροπολογίες, τις οποίες κάνει δεκτές ανακοίνωσε, πριν το κλείσιμο της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την “Αναβάθμιση του Σχολείου”, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε τροπολογία του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου με θέμα την “κατασκευή αιθουσών σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών στέγασης μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”, του βουλευτή της ΝΔ, Σπ. Λιβανού για την προσθήκη των πτυχιούχων φιλολογίας στον κλάδο ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, των βουλευτών της ΝΔ, Γ. Στύλιου και Ιω. Πασχαλίδη για δυνατότητα απονομής τίτλου ομότιμου καθηγητή των πρώην ΤΕΙ, και της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, με θέμα “Εξόφληση δαπανών για την αγορά ακινήτου του ΕΛΜΕΠΑ” στην Κρήτη.

Πηγή: ΕΡΤ με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος