Στη Βεργίνα ο Δημήτρης Κουτσούμπας – Επισκέφθηκε τους Βασιλικούς Τάφους και το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ημαθία, τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας και το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Τον Δημήτρη Κουτσούμπα συνόδευσαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ και της Γραμματείας της και γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Τσεχελίδης, γραμματέας της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Δρ. Γεωργία Στρατούλη, ενώ η ξενάγηση στους Βασιλικούς Τάφους πραγματοποιήθηκε από την αρχαιολόγο, υπεύθυνη του χώρου, Εύα Κοντογουλίδου.

Στη Βεργίνα ο Δημήτρης Κουτσούμπας – Επισκέφθηκε τους Βασιλικούς Τάφους και το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών
(ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ/ EUROKINISSI)

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, όπου ξεναγήθηκε από τη Δρ. Γεωργία Στρατούλη στους εκθεσιακούς χώρους που αναδεικνύουν την ιστορία της αρχαίας πόλης των Αιγών. Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει η ψηφιακή απεικόνιση του κόσμου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η ξενάγηση περιελάμβανε το κεντρικό κτήριο, την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β’, το νεκροταφείο των τύμβων και την ταφική συστάδα των Τημενιδών, το Ανάκτορο, όπου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από ταφικές πυρές, ταφροδόχοι, καλλυντικά και αρώματα της εποχής

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε ακόμη την αίθουσα των νομισμάτων, καθώς και την περιοδική έκθεση «Γυναίκες Μαγικές» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με έργα της Ειρήνης Κανά.

Στη Βεργίνα ο Δημήτρης Κουτσούμπας – Επισκέφθηκε τους Βασιλικούς Τάφους και το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών
(ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ/ EUROKINISSI)

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης ακολούθησε συζήτηση με τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κατά την οποία, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες». Όπως επισημάνθηκε, «παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες στους χώρους των Αιγών ανήλθαν περίπου στις 360.000 το 2024 και το 2025, το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες φύλαξης και ξενάγησης, οι οποίες καλύπτονται κυρίως με συμβασιούχους κατά την καλοκαιρινή περίοδο».

«Η υποστελέχωση σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, συντηρητές, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, εργατοτεχνίτες κτλ)» η οποία, όπως υπογραμμίστηκε, δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ημαθίας, αλλά γενικευμένο πρόβλημα των αρχαιολογικών υπηρεσιών, «έχει άμεσες επιπτώσεις στη συντήρηση και τη πρωτογενή έρευνα και στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής».

Σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε:

«Είναι τεράστιος ο πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα εδώ στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, στο Μουσείο και σε όλα τα κτίσματα που επισκεφθήκαμε. Μένουμε κατάπληκτοι από το μεγαλείο, από τη δημιουργία, από τον πολιτισμό, την ανάταση.

Και βεβαίως, χρειάζεται να το επισκέπτονται όλοι, οι νέοι και οι νέες πρώτα από όλα της χώρας μας, της πατρίδας μας. Και από την άλλη πλευρά οφείλει η κυβέρνηση, οφείλει το ελληνικό κράτος να ενισχύσει, να χρηματοδοτήσει περισσότερο, να στελεχώσει εδώ τους χώρους, διότι υπάρχει υποστελέχωση, χρειάζεται κι άλλο προσωπικό, χρειάζονται υποδομές και βεβαίως ανάδειξη και προσπάθεια καλλιέργειας και μέσα από τα σχολεία, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός, η νεολαία μας, να γνωρίσει αυτόν τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής κληρονομιάς».

Τέλος, στον Δ. Κουτσούμπα προσφέρθηκαν ως αναμνηστικό δώρο, οι εκδόσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας «Βασιλικοί Τάφοι των Αιγών» και «Το Ανάκτορο των Αιγών».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος