Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός – Οι τρεις προτεραιότητες της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σε λίγη ώρα σε πρόγευμα εργασίας του ΕΛΚ ενώ σήμερα (14/12/2023) ξεκινά η ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καθώς στην ατζέντα ξεχωρίζει η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), με τις χώρες να καλούνται να βρουν την χρυσή τομή, ώστε να επέλθει συμβιβασμός ως προς τις προτεραιότητες και την κατανομή των πόρων για τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με τρεις προτεραιότητες: τη μετανάστευση, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τις ευελιξίες της περιόδου 2014-2020 ώστε να μην χαθούν πόροι και να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια μέσω της «συνοχής». Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η χρηματοδότηση για την Ουκρανία αν δεν προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.

Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας- Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ενταξιακή διαδικασία.

Το θέμα συζήτησαν και κατ’ ιδίαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου που είχε στην ατζέντα την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Βαδίζοντας προς τον χώρο όπου οι ηγέτες θα έβγαζαν την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν έναν σύντομο διάλογο, χωρίς, όμως να υπάρχουν διαρροές για το τι ειπώθηκε.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: «Κόκκινη γραμμή» της Αθήνας η πρόοδος της υπόθεσης Μπελέρη
Βαθαίνει το ρήγμα Αθήνας και Τιράνων: Ξεκάθαρη η Ελλάδα – Ο Ράμα αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις των πρακτικών του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος